Tutkimus: Lintujen kuuleminen ja näkeminen tekee onnellisemmaksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Moni kaupunkikeskittymien ulkopuolella asuva nautti lintujen seuraamisesta pihapiirissään. On upea tunne herätä aamulla linnunlauluun ja seurata useiden eri lajien pesintää lähietäisyydeltä. Nyt tiedemiehet ovat todistaneet, että lintujen läheisyys elämässä lisää onnellisuutta.

Saksalainen tutkimus havaitsi, että lintujen kuuleminen ja näkeminen voi lisätä yleistä tyytyväisyyttä elämään. Tulosten perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että mitä useammin näemme ja kuulemme lintujen sirkuttavan ja laulavan, sitä onnellisempia olemme. Saksalaisen biologisen monimuotoisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusryhmä havaitsi, että lintujen läheisyydessä oleminen ja eläminen voi tarjota sellaista onnellisuutta, mitä ei tavallisesti saa kuin isolla rahalla.

Nykymaailman aiheuttaman stressin ja epävarmuuden aikana on tärkeää keskittyä siihen, mikä on tässä ja nyt. Linnut osoittavat laulullaan elävänsä hetkessä ja tuovat siten toivoa arkeen. Luonnon läheisyys on mittaamattoman arvokas lisä elämässä, josta linnut ovat kaikista eniten kuuloaistia herkistävä osa. Suomessa lintujen laulun mielialaan vaikuttavaa tehoa on hyödynnetty muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentän wc-tiloissa.