Valejuristi pidätettiin – voitti aiemmin kaikki 26 oikeusjuttuaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Valejuristi on pidätetty Keniassa pian sen jälkeen kun selvisi, että hän on työskennellyt oikeudessa vailla lainopillista koulutusta. Hän varasti toisen asianajajan henkilöllisyyden ja voitti kaikki käsittelyssä osallisena olleet 26 tapausta.

Brian Mwenda -nimellä toiminut valelakimies oli voittanut juttunsa, vaikka hänellä ei ollut minkäänlaista juridiikan koulutusta. Hänen identiteettinsä oli varastettu Brian Mwenda Ntwiga -nimiseltä asianajajalta, BBC raportoi. Oikeusjuttuja käsiteltiin Kenian eri tuomioistuimissa.

Kenian lakimiesyhdistyksen Nairobin haara otti yhteyttä poliisiin, jonka nopean toiminnan joukot pidättivät hänet sen jälkeen, kun yksi oikeustapauksista aiheutti julkista suuttumusta ja haaratoimisto sai lukuisia valituksia. Valejuristin väitetään käyttäneen yhdistyksen portaalia ja peukaloineen samannimisen miehen tilitietoja, ennen kuin latasi oman kuvansa sivustolle ja väitti olevansa lainoppinut henkilö.

Valejuristi on todistellut syyttömyyttään ja saanut jopa vaikutusvaltaisia henkilöitä puolelleen. Sittemmin on selvinnyt, että kyseessä ei ole Kenian ainoa valejuristi, vaan samankaltaisia henkilöitä on arvostetuissa viroissa korkeimmassa oikeudessa asti.