Robotit voivat korvata lemmikkikoirat – tässäkö lemmikkien tulevaisuus?

Digi · Terhi Piiroinen

Asiantuntijoiden mukaan tekoäly ja robotit voivat auttaa ihmiskuntaa tulevaisuudessa muun muassa sosiaalisissa suhteissa. Robotit voisivat toimia vaihtoehtoisina lemmikkeinä ihmisille ja tarjota läheisyyttä inhimillistä tapaa mukaillen.

Uusi tutkimus on osoittanut, että ihmiset, jotka asuivat lemmikin kaltaisen robotin kanssa kahden kuukauden ajan, kokivat vähemmän stressiä elämässään. Japanin Jichin lääketieteellisen yliopiston työryhmä käytti kokeessa robottia, joka muistutti pientä pingviiniä. Robotilla oli kaksi jalkaa ja sama ruumiinlämpö kuin ihmisillä.

Robotti seurasi omistajaansa kameralla ja pyysi halauksia liikuttamalla raajojaan. Se pystyi myös luomaan katsekontaktin ja kommunikoimaan hylkeen kaltaisilla äänillä. Asiantuntijoiden mukaan mieliyvähormoni oksitosiinin tasot olivat 2,2 kertaa korkeammat robottien omistajilla kuin niillä, joilla ei ollut samanlaista lemmikkiä. Sen sijaan stressihormonien taso nousi niillä, joilla ei ollut lemmikkirobotteja kotonaan, iScience uutisoi.