Läpimurto: Saturnuksen kuusta löytyi todennäköisesti meri

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Saturnusta kiertää yhteensä 82 kuuta, joista yksi on erikoisella ulkonäöllään huomiota herättävä Mimas. Taivaankappale saattaa tutkijoiden mukaan kätkeä sisäänsä kokonaisen valtameren.

Ranskalaiset tutkijat analysoivat taannoin muutoksia Mimasin kiertoradassa. Tutkijoiden mukaan kuun jäätyneen maankuoren alla sijaitsee todennäköisesti meri. Meri sijaitsee arviolta 20-30 kilometrin syvyydessä Mimasin pinnasta.

Mimas-kuun halkaisija on vain noin 400 kilometriä. Kuu tunnetaan myös lempinimellä Death Star Moon tai Kuolelmantähtikuu. Lempinimi on peräisin Mimasin pinnalla olevasta valtavasta kraaterista, jonka ansiosta se muistuttaa Star Wars -elokuvien Kuolemantähteä.

– Mimas oli luultavasti epätodennäköisin paikka etsiä valtavaa merta ja ylipäätään juoksevaa vettä. Kyseessä saattaa olla siis asuinkelpoinen maailma, Pariisin observatorion tutkija Valery Lainey kertoi Associated Press -uutistoimistolle.