Suomalaiset säästävät heikosti – pienituloisille ei välttämättä säästy mitään

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Noin neljännes suomalaisista aikoo säästää tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna. Tämä selviää LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselystä. Kyselyssä korostuvat erityisesti vähätuloisimmat vastaajat, eli alle 20.000 euroa vuodessa tienaavat kotitaloudet, joista 37 prosenttia sanoi saavansa tänä vuonna vähemmän rahaa säästöön kuin vuotta aiemmin.

– Säästäminen on miltei pari vuotta ollut keskimääräistä alhaisempaa, ja sellaisena se myös näyttää jatkuvan. Suomalaiset eivät usko säästämisen nousevan kuluvana vuonna, ja kaikkein pessimistisimpiä ovat pienituloiset, tulkitsee LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kyselyn tuloksia.

Ennusteiden mukaan suomalaisten palkat nousevat kuluvan vuoden aikana yleistä hintatasoa nopeammin, ja myös korkojen odotetaan kääntyvän laskuun. Koska säästöön menee vähemmän, saattaa elpyvä ostovoima tarkoittaa kasvavaa kulutusta ja tuntuvaa piristysruisketta taantuvaan Suomen talouteen. Lakot kuitenkin hidastavat nousukauden alkamista.