Siitepölykausi on jo käynnissä – lepän ja pähkinäpensaan kukinta on alkanut

Terveys · Tim Isokivi

Kevään 2024 siitepölykausi on alkanut. Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan ensimmäiset lepät ja pähkinäpensaat ovat aloittaneet kukintansa Suomen lounaisosassa ja Uudellamaalla. Siitepölyä päätyy laajemminkin Suomeen kaukokulkeumina.

Siitepölyennusteen mukaan pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä kulkeutuu maaliskuun lopulla Baltiasta koko maahan Pohjois-Lappia lukuunottamatta. Lepän kukinnan odotetaan alkavan laajemmin maan etelä- ja keskiosassa parin viikon kuluessa.

Pähkinäpensaan siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan eteläosissa vähäisestä kohtalaiseen. Sitä voi kulkeutua maaliskuun lopulla pienissä määrissä koko maahan Pohjois-Lappia lukuunottamatta. Lepän siitepölymäärä saattaa vaihdella maan eteläosissa kohtalaisesta runsaaseen ja muualla vähäisestä kohtalaiseen.

Koivun siitepölylle allergisten kannattaa myös jo varautua tulevaan koitokseen. Forecan siitepölyennusteen mukaan koivun siitepölyä kulkeutuu jo Suomeen etelämmästä.