Punkkiliveen ilmoitettiin vuodessa 143 500 puutiaishavaintoa – näin suojaudut puremalta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Puutiaisia tavataan nyt jopa 400 km pohjoisempana kuin 50 vuotta sitten. Kansan kielellä puutiaisia kutsutaan punkeiksi, ja ne voivat aiheuttaa ihmisille erilaisia sairauksia. Punkit välittävät virusta, mikä aiheuttaa puutiaisaivotulehdusta, eli TBE:tä. Sitä vastaan voi suojautua rokotteella.

– TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote. On kuitenkin hyvä muistaa, että TBE-rokote ei estä punkkia tarttumasta ihoon. Se ei siis anna suojaa punkkeja vastaan, Pfizerin lääketieteellinen asiantuntija Heidi Åhman muistuttaa.

– Etenkin luonnossa liikkuessaan puutiaisilta on siis hyvä suojautua myös muulla tavalla. Peittävä vaatetus suojaa ihoa ja vaaleilta vaatteilta matkaan tarttuneet puutiaiset erottaa helposti. Tarvittaessa lahkeet voi sujauttaa sukkien sisään. Maastossa kannattaa suosia varrellisia jalkineita. Ulkoilun jälkeen on hyvä tehdä niin sanottu punkkisyyni, jossa koko vartalo tutkitaan puutiaisten varalta. Myös perheen lemmikit on hyvä tarkastaa, jatkaa Jani Sormunen Turun yliopiston puutiaisprojektista.

Punkit havaitsee helpommin vaaleasta vaatetuksesta. Vaatteiden lisäksi iholle voi käyttää hyönteiskarkotteita lisäsuojana, vaikka niiden tehoa ei olekaan osoitettu tieteellisesti. Turun yliopiston ja Pfizerin ylläpitämään Punkkiliveen ilmoitettiin vuoden aikana yli 143.500 puutiaishavaintoa. Eniten havaintoja, noin 17.800, tehtiin pääkaupunkiseudulla.