Uimavedet tavanomaista lämpimämpiä – täällä on lämpimintä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Uimista harrastavilla on meneillään hyvät ajat. Pintavedet ovat Forecan mukaan tällä hetkellä hieman tavanomaista lämpimämpiä sekä sisävesillä että merellä. Eroa kesäkuun puolivälin keskiarvoon on enimmäkseen 1-5 astetta.

– Lämpötilahavainnot olivat Suomessa pääasiassa 17–21 astetta, Kuusamossa ja Lapissa on 14–18 astetta. Poikkeuksen tekee Kilpisjärvi, jossa pintavesi on 10 astetta, kertoo meteorologi Anna Latvala Forecan sivuilla.

Lämpimintä pintavesi oli keskiviikkona 19. kesäkuuta Päijänteessä Sysmällä, jossa lämpötilaksi mitattiin 21 astetta. Toiseksi lämpimimmät vedet löytyivät Halkosaarelta Lappajärvestä ja Manamansalosta Oulunjärveltä. Molemmissa lämpötila oli 19 astetta.

Latvalan mukaan yksittäiset havainnot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta isoista järvistä. Matala vesi lämpenee nopeammin kuin laajat ja tuuliset selänteet. Veden lämpötila voi myös paikoin laskea lähipäivinä tuulisen sään ja sadekuurojen seurauksena. Myös Itämeri on tällä hetkellä ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi. Se voi silti tuntua viileältä sisävesiin verrattuna.