Poliisi pyytää suomalaisilta dronehavaintoja – vain näissä paikoissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Norjassa viranomaiset ovat viime päivinä ottaneet kiinni venäläisiä, jotka ovat kuvanneet drone-lennokeilla kansalliselle turvallisuudelle tärkeitä kohteita. Nyt myös Suomessa poliisi pyytää kansalaisilta havaintoja droneista ja kertoo, että sille on jo ilmoitettu havainnoista.

– Poliisin tietoon on tullut viime viikkojen aikana miehittämättömiin ilma-aluksiin liittyviä havaintoja, joista osa on tapahtunut niin sanottujen kriittisten infrastruktuurikohteiden lähistöillä. Tällaisia kohteita ovat muun muassa energia- ja vesihuoltoon, tieto- ja viestiliikenteeseen ja liikenneverkostoihin liittyvät kohteet, poliisi kertoo.

Poliisi kuitenkin korostaa, ettei sen tiedossa ole sellaisia tapahtumia, jotka olisi varmuudella voitu todentaa esimerkiksi vieraan valtion vaikuttamiseksi. Pääosin droonilennätykset ovat asianmukaisia ja laillisia eikä läheskään kaikista droonihavainnoista tarvitse olla huolissaan. Esimerkiksi poliisi ja muut toimijat suorittavat päivittäin lukuisia virka- tai työtehtäviin liittyvä lentoja.

– Kansalaisia pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen vain sellaisista akuuteista droonihavainnoista, jotka tehdään kriittisten infrastruktuurin läheisyydessä, lentokieltoalueilla tai muutoin epäilyttävissä olosuhteissa tai lentotoiminta muutoin herättää epäilyksiä, poliisi kertoo.