Jamie Foxx

Haastattelut · Stara.fi

Stara tapasi supertähti Jamie Foxxin Lontoossa. Artistina uransa aloittanut, mutta näyttelijäntaitojensa myötä maailman tunnetuimpien tähtien joukkoon noussut Oscar-palkittu Foxx on Hollywoodin rennoimpia ihmisiä. Hän ei suhtaudu itseensä turhan vakavasti, eikä hänellä ole myöskään teennäistä tarvetta muistutella asemastaan tai saavutuksistaan.

Välittömänoloisesti elehtivällä Foxxilla on viihdyttävä tapa tuon tuostakin naurahtaa äänekkäästi ajatuksilleen ja jutuilleen.

Näyttelijänä tunnetuksi tullut Jamie Foxx palaa uudella Unpredictable-albumillaan musiikillisille juurilleen, josta hän aloitti uransa laulajana. Foxx julkaisi Peep This -nimisen debyyttialbuminsa vuonna 1994. Hänen urbaani r&b-musiikkinsa ei kuitenkaan löytänyt yleisöään ja Amerikan hittilistan sijalle 78 jämähtänyt albumi jäi pölyttymään kauppojen hyllyille.

Foxx on ensimmäisistä julkaistuista lauluistaan kuitenkin edelleenkin ylpeä.

Peep This ei herättänyt ansaitsemaansa huomiota, koska ihmiset eivät tienneet sen olemassaolosta. Ehkä minun pitäisi julkaista albumi uudestaan, koska siitä on tullut harvinainen keräilijöiden etsiskelemä levy, Foxx mietiskelee.

Jamie Foxx esittää uudella Unpredictable -albumillaan nykyaikaista r&b-musiikkia. Hän on erikoistunut tulkitsemaan hitaita ja keskitempoisia lauluja, jotka muistuttavat paikoitellen esimerkiksi R.Kellyn tuotantoa. Huipputuottajat Timbaland, Sean Garrett ja Mike City ovat kehitelleet Foxxille amerikkalaisittain tyylikkään r&b-levyn, joka nousi kolmeksi viikoksi Amerikan albumilistan ykköseksi.

– Musiikki on ollut lapsuudestani lähtien elämäni suurimpia intohimoja. Erityisesti r&b on luonnollisin ja omin musiikkityylini, koska se saa vereni kiertoon. Se sopii myös täydellisesti rohkeiden sanoitusteni taustamusiikiksi.

Unpredictable on musiikillisten unelmieni täyttymys. Sain mahdollisuuden toteuttaa sen omien näkemysteni ja toiveideni mukaisesti. Olen albumiin täydellisen tyytyväinen, Foxx hehkuttaa Staralle.

Miami Vice ja Dreamgirls

Jamie Foxx on saanut Unpredictable -albumilleen mukaan nimekkäitä vierailijoita. Kappaleiden vahvistuksena kuullaan muun muassa Mary J. Bligen, The Gamen, Snoop Doggin, Commonin, Ludacrisin sekä Kanye Westin ja Twistan työpanokset. Vuonna 1999 ilmestyneellä Any Given Sunday -soundtrack-albumilla laulanut Foxx teki musiikillisen läpilyöntinsä Kanye Westin ja Twistan Slow Jamz -kappaleella, joka valloitti Amerikan singlelistan ykkössijan vuonna 2004.

– Mary J. Blige on uskomaton laulaja, hänen karkea ja ajoittain jopa raaka lauluäänensä ja -tapansa mykistävät kuuntelijan. Mary on musiikkimaailman ainutlaatuisimpia ja aidoimpia esiintyjiä.

– Kanye Westin ja Twistan saaminen levylleni oli albumiprojektini perusedellytyksiä. Yhteistyömme sujuu kuin luonnostaan, ja Kanyesta ja Twistasta on tullut parhaita ystäviäni.

Vaikka Unpredictable -albumi on jo osoittautunut kansainväliseksi menestyslevyksi, Jamie Foxx jatkaa myös menestyksekästä näyttelijänuraansa. Hänet nähdään kuluvana vuonna Miami Vice ja Dreamgirls -elokuvissa.

Foxx näyttelee syksyllä ensi-iltansa saavassa Miami Vicessa rikosetsivä Ricardo Tubbsia, joka selvittelee Colin Farrellin esittämän partneri James ”Sonny” Crockettin kanssa Floridan huumemaailman ongelmia. Beyonce Knowlesin tähdittämä Dreamgirls-elokuva perustuu puolestaan vapaasti Diana Ross & The Supremes -tyttötrion menestystarinaan. Foxx näyttelee loppuvuonna ensi-iltansa saavassa tuotannossa tyttöjen manageri Curtis Tayloria.

Dreamgirls -elokuva on mielenkiintoinen ja toimiva yhdistelmä musiikkia ja draamaa. Miami Vice on taas nykyaikainen toimintaelokuva. Vaikka se perustuu 80-luvulla tuotettuun menestystelevisiosarjaan, sen tapahtumat ja roolihahmot sijoittuvat nykyaikaan.

– Keskityn vuorotellen musiikki- ja elokuvauraani. Olen yhtä kiinnostunut ja innoissani molemmista itseni ilmaisemisen mahdollisuuksista. Ne täydentävät erinomaisesti toisiaan.

Uskonnollinen opiskelija ja urheilija

Texasissa sijaitsevassa pikkukaupungissa syntynyt 38-vuotias Jamie Foxx, syntymänimeltään Eric Bishop, kasvoi vanhempiensa erottua isovanhempiensa luona. Uskonnollisen kasvatuksen saanut Foxx nautti koulusta ja urheilusta. San Diegossa musiikkia opiskellut Foxx kiinnostui yliopistovuosinaan stand-up-komediasta. Hän muutti 22-vuotiaana komedianäyttelijäuran toivossa Los Angelesiin.

1990-luvun loppupuoliskolla useissa televisiosarjoissa ja muutamissa elokuvissa näytellyt Foxx sai elokuvauransa vauhtiin Oliver Stonen ohjaaman Any Given Sunday -elokuvan myötä, joka sai ensi-iltansa vuonna 1999. Ali– ja Collateral-leffoissa nähty Foxx voitti kaksi vuotta sitten valmistuneen Ray-elokuvan pääosasta Oscar-palkinnon.

– Oscar-patsaan voitto oli minulle täydellinen yllätys. Koska olen opiskellut klassista pianonsoittoa, legendaarisen pianisti-laulaja Ray Charlesin näyttelemisen etuoikeus jo yksinään tuntui ainutlaatuiselta elämykseltä.

– Vaikka jo tähänastinen urani lapsuusvuosieni aikaisesta rotuennakkoluuloisesta Texasista Hollywoodiin tähtimaailmaan on ollut uskomaton kokemus, uskon olevani vasta matkani puolivälissä. Minulla on kyltymätön itsenitoteutustarve, Foxx tunnustaa Staralle.

Jouni Leinonen

Lontoo