Las Ketchup

Haastattelut · Stara.fi

Espanjalaisyhtye Las Ketchup nousi vuonna 2002 maailmanlaajuiseen supersuosioon Asereje (The Ketchup Song) -kesähitillään. Kappale valloitti listojen ykkössijat ympäri maailmaa ja singleä seurannutta albumia myytiin huimat kahdeksan miljoonaa kappaletta.

Tänä vuonna Muñozin sisaruksista koostuva yhtye teki paluun, kun se edusti kotimaataan Euroviisuissa kappaleella Bloody Mary. Stara tavoitti espanjalaisyhtyeen haastatteluun viisuhuuman jälkimainingeissa.

Yhtyeen erikoislaatuinen nimi tulee tyttöjen isältä Juan Muñozilta, joka on tunnettu flamencokitaristi. Hänet tunnetaan nimellä El Tomate, eli Tomaatti. Myös yhtyeen esikoislevyn nimi Las Hijas Del Tomate, eli Tomaatin tyttäret, on kunnianosoitus perheen isälle.

Espanjan Andalusiasta kotoisin oleva sisarusryhmä on elänyt musiikin parissa koko elämänsä. He ovat musisoineet ja esiintyneet ahkerasti jo ennen kansainvälistä läpimurtoaan ja Las Ketchup -yhtyettä.

– Olemme varttuneet muusikoiden, kitaristien ja tanssijoiden ympäröimänä, joten olemme eläneet hyvin musiikillisessa ympäristössä. Olemme soittaneet monia eri tyylilajeja, jotka ovat olleet jollain tavalla sidoksissa flamencoon. Esimerkiksi flamenco-poppia, flamenco-fuusiota ja cante hondoa.

Vaikka sisarukset ovat saaneet innoitusta isältään ja suvultaan, yhtyeen perustaminen oli kuitenkin täysin heidän oma päätöksensä.

– Isä on ollut tukijamme ja innoittajamme, mutta päätimme kuitenkin itse perustaa yhtyeen.

Yhden kesäklassikon yhtye?

Yhtyeen läpimurtohitti Asereje (The Ketchup Song) on noussut nopeasti yhdeksi vuosikymmenen tunnetuimmista kesähiteistä, ja kappale tanssittaa yhä edelleen. Yhtye on luonnollisesti otettu hittinsä saamasta suosiosta.

– Olemme todella ylpeitä siitä, että kappalettamme soitetaan yhä klubeissa. Toivomme, että sitä soitettaisiin vielä monta vuotta.

Megahitti tuli tunnetuksi myös sitä varten tehdystä erikoisesta tanssistaan, jota nähtiin muutama vuosi sitten tanssilattioilla ympäri maailmaa.

– Teimme itse kappaleen koreografian. Huomasimme pian, että se oli aika hauska ja helppo ja että ihmiset pitivät siitä.

Yhtye on palkittu urallaan useilla kansainvälisillä musiikkialan palkinnoilla. Se on pokannut esimerkiksi Billboard-, Amigo-, ja MIDEM-tapahtumissa pystit vuoden tulokkaasta ja vuoden albumista. Odotukset toisen albumin kohdalla ovat siis korkealla.

Ei mikään yhden hitin ihme?

Las Ketchup oli jäädä yhden hitin ihmeeksi, kun esikoisen jälkeen siitä ei kuultu mitään vuosikausiin. Tauon aikana yhtye kirjoitti uuden levynsä kappaleitaan ja lisäksi Pilar sai myös jälkikasvua, mikä hillitsi osaltaan yhtyeen keikkailua ja studiotyöstentelyä. Kova työ tuotti kuitenkin lopulta tulosta, mutta yhtye sai huomata kuinka vaikeaa on yrittää saada kontaktia tuottajiin, vaikka esikoislevyä oli myynyt miljoonia.

– Työskentelimme todella kovasti yrittäessämme saada yhteyttä musiikkituottajiin. Markkinoimme myös päivittäin Asereje -kappalettamme ympäri Espanjaa, yhtye valottaa Staralle tekemisiään tauon aikana.

Yhtyeen virallisessa kokoonpanossa oli aluksi mukana kolme sisarusta, Lucia, Pilar ja Lola. Paluun myötä yhtye kasvoi uudella jäsenellä, kun myös sisko Rocio liittyi yhtyeen viralliseen kokoonpanoon. Tarvitsiko yhtye lisää girl poweria?

– Emme. Rocio on aina ollut kanssamme, yhtye kuittaa lyhyesti.

Euroviisuissa yhtye edusti Espanjaa Un Blodymary (Bloody Mary) -kappaleella. Yhtyeen kisaviisu ei menestynyt odotetusti sijoittuen kilpailussa 18 pisteellään vasta sijalle 21. Viisukokemus oli silti erittäin hyödyllinen.

– Olisimme ehkä toivoneet hieman parempaa sijoitusta, mutta kilpailu oli kuitenkin todella hyvä tilaisuus saada kontaktia eurooppalaiseen yleisöön.

Suomalainen Euroviisuedustaja Lordi vei tänä vuonna koko viisupotin, eikä yhtye jättänyt kylmäksi edes tulisia latinosieluja.

– Mielestämme Lordi teki paljon työtä ja he ansaitsivat voittonsa. Heidän asusteensa olivat kyllä hieman kummallisia, yhtye tunnustaa Staralle.

Euroviisujen jälkeen Las Ketchup aikoo jatkaa aktiivisesti keikkarintamalla uuden albuminsa markkinointia. Kotimaansa lisäksi yhtye viihtyy erityisen hyvin myös latinalaisessa Amerikassa.

– Vietämme tämän kesän kiertueella Espanjassa ja teemme lisäksi muita keikkoja Chilessä, Argentiinassa, Kolumbiassa ja Miamissa. Olemme olleet siellä muutaman kerran aiemminkin ja rakastamme sikäläisiä ihmisiä ja kulttuuria. Se on upeaa!

Jocka Träskbäck