Johnny Cash : American V: A Hundred Highways

Albumit · Stara.fi

Johnny Cashin viimeiseksi jäänyt albumi American V: A Hundred Highways oli levy, johon hieman pelotti tarttua. Niin usein kuuluisien artistien jäämistöstä löytyy äänitteitä, jotka olisivat saanet jäädä löytymättä. Mutta tämä levy on legendan aito, vilpitön, viimeinen ja tärkeä puheenvuoro.

Rick Rubin teki taidolla lopulliset sovitukset Johnny Cashin viimeisinä elinpäivinään tekemiin kitarapohjaisiin versioihin. Johnny Cash teki työnsä kunnolla sairaudestaan huolimatta, vanhan liiton miehen arvokkuudella. Kaikki otettiin uusiksi mikä ei ollut Johnnyn mielestä sitä mitä hän tarkoitti.

Tämä levy on American Recordings -sarjan parhaita, jos ei paras levy. Tunnetta löytyy, mutta yllättävän paljon myös terää. Rubin on aina onnistunut tuomaan Johnny Cashin esiin aidoimmillaan. Suuri ääni on paljas, mutta tarvittaessa sitä tuetaan tarkoin harkitun sovituksen keinoin. Tämä mies oli legenda loppuun asti.

Levy on aito taideteos, jossa Johnny Cashin sairautta tai haurasta olemusta ei tarvitse huomioida. Kova jätkä on kova ja lähtee todella saappaat jalassa. Tällainen karu komeus ei löydy musiikkiin kääntämällä nupit kaakkoon, tämä karisma löytyy miehen äänestä. Ei ihme, että Johnny Cashin musiikin löysi aina sukupolvi toisensa perään.

Hannu Peltonen

Pisteet 5/5