Outkast : Idlewild

Albumit · Stara.fi

Räväkkä hiphop-duo André ”André 3000” Benjamin ja Antwan ”Big Boi” Patton tekevät jo vahvasti uraa musiikkimaailman ulkopuolella, mutta yhtye ehtii viimein julkaista myös uuden albuminsa. Idlewild -levy liittyy läheisesti duon samannimiseen elokuvaan, ja onkin leffan soundtrack. Elokuva saa ensi-iltansa Yhdysvalloissa kolme päivää levyn julkaisun jälkeen. Tunnelmassa Outkast on Christina Aguileran jäljillä, koska levyn teema sijoittuu selvästi 1900-luvun alkupuolelle.

Idlewild -albumin ensimmäinen singlelohkaisu Mighty O kierrättää Cab Callowayn Minnie the Moocher -kappaleesta lainattua perinteistä hiphop-huudatusta, ja onkin kertosäkeeltään lähinnä rasittava mullikuoro. Muilta osin viisu toimii hyvin. Andren soolokappale Idlewild Blue (Don’tchu Worry ’bout Me) lähentelee selvästi jo bluesia ja on levyn parhaita raitoja.

Levyllä kuullaan lukuisia vierailijoita, kuten Morris Brown -kakkossinglellä mikin varressa hengaavat Scar ja Sleepy Brown, jotka ovat mukana useammassakin kappaleessa. Kappaleen kolina ei säväytä, mutta kertosäe ja vierailijoiden vokaalit ovat siedettäviä. Hollywood Divorce -kappaleessa vierailevat Lil’ Wayne ja Snoop Dogg. Tyylikästä slovariosastoa levyllä edustaa Chronomentrophobia. Call The Law on puolestaan 1930-luvun cabaree-osastoa samoin kuin PJ & Rooster.

Kokonaisuutena albumi yhdistelee tyylikkäästi hiphopia, r&b:tä ja syvän etelän bluesia. Tuntuu kuitenkin siltä, ettei tästä albumista voi tulla yhtä suurta myyntimenestystä kuin edellisestä Speakerboxxx/The Love Below -albumista. Muutaman kuuntelun jälkeen mieleen ei nimittäin jää yhtään varmaa hittiä. Taustamusiikiksi levy on kuitenkin toimiva paketti. Levyn lukuisat väliosat, eli interludet, ovat mainiota viihdettä. Tsekkaa.

Pisteet 3/5