Riisuttu mies

Elokuvat · Stara.fi

Aku Louhimiehen tuorein teos Riisuttu mies voisi hyvinkin olla Levottomat 4, sillä erotuksella, että se ei kuulu virallisesti tuohon sarjaan. Perusajatuksena on jo moneen kertaan nähty kolmiodraama, jonka päähahmot ovat tällä kerralla pappeja.

Kirkkoherra Antti Pitkänen (Samuli Edelmann) ei ole kulissien takana aivan sitä mitä kansalaiset kuvittelevat. Viinaanmenevä ja railakkaasti juhliva mies saa kuitenkin huomata olevansa ykkösehdokas piispan virkaan. Jos hän ei halua nousta urallaan ylöspäin, niin ainakin vaimo Tuula (Matleena Kuusniemi) haluaa hänet piispaksi.

Urakehityksen esteenä on vain Antin hyvä ystävä Markku (Mikko Kouki), joka on alkoholisoitunut pappi. Toiseksi ongelmaksi tulee pian myös nuori ja kaunis Vilma (Laura Malmivaara), josta Antti haluaa leipoa papin, vaikka esimiehet vastustavat valintaa. Pian Antti saakin huomata rakastavansa kahta naista, ja joutuu taistelemaan pitääkseen itsensä kaidalla tiellä.

Herran pelko -nimiseen käsikirjoitukseen perustuva tarina on kelpo tavaraa, mutta ei onnistu herkistämään nauruhermoja komedian lailla, ja tuloksena on enemmän draamaa. Heti elokuvan alussa turhankin tuttu näyttelijäkaarti vie lisäksi voimaa itse tarinalta.

Näyttelijöistä varsinkin Jussi Parviainen yllättää mainiolla piispan roolillaan, mutta myös ikämies Pentti Siimes on todella oivallinen valinta vanhan kirkonmiehen sivurooliin. Päärooleista parhaimman suorituksen tekee Matleena Kuusniemi, joka ei olekaan aikaisemmin saanut näin näkyvää roolia. Myös Laura Malmivaara onnistuu mukavasti boheemina puolihippinä ja Mikko Kouki on takuuvarma valinta rooliin kuin rooliin.

Elokuvan tuotesijoittelussa nähdään hauskoja kikkailuja, kun hienon ruokaravintolan nimi näkyy ruokailukohtauksessa isolla, mutta sieltä tullessaan päähenkilö suuntaa heti hampurilaisravintolaan. Elokuvan cameorooleissa nähdään lukuisia turkulaisia julkkiksia.

Riisuttu mies ansaitsee kolme pistettä olemalla suomalainen rivielokuva, joka ei ärsytä, mutta ei toisaalta tarjoa mitään uuttakaan. Komedia on vaikea laji, ja siinä tämä elokuva onnistuu vain keskinkertaisesti.

Genre: Komedia (K15)Ohjaaja: Aku LouhimiesPääosissa: Samuli Edelmann, Matleena Kuusniemi, Mikko Kouki, Laura Malmivaara, Jussi ParviainenKesto: 1h 59minEnsi-ilta: 15.9.2006

Pisteet 3/5