Timbaland kopioi suomalaisbiisin jo vuonna 2005

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme tänä aamuna kuinka amerikkalaisen poptähti Nelly Furtadon uudelta albumilta löytyy Do It -niminen kappale, joka on selvästi plagioitu suomalaisen Janne Sunin muodostaman Tempest -projektin Acid Jazzed Evening -nimisestä kappaleesta.

Kappaleiden yhtäläisyydet ovat kiistattomat, mutta siitä huolimatta Suni ei ole saanut nimeään kappaleen tekijätietoihin, eikä myöskään hänelle kuuluvia rojalteja kappaleen käytöstä. Nykymusiikissa kappaleiden osioiden lainaus on yleistä, mutta silti niihin tarvitaan aina lupa. Nyt kappaleiden yhtäläisyydet ovat niin selviä, että kuka tahansa voi todeta Timbalandin tuottaman biisin olevan ainakin osittainen kopio.

Asiaan liittyvässä keskustelussa Digg.com -sivustolla kerrotiin tänään, että maailman parhaisiin nykypäivän tuottajiin lukeutuva Timbaland on käyttänyt Sunin kappaletta luvattomasti jo ennen Furtadon albumia. Sitä on tarjottu MSN Music -verkkosivustolla soittoäänenä, jonka artistina on Timbaland ja kappaleen nimenä Block Party.

Kyseinen Block Party -kappale on mainittu myös Timbalandin MySpace -sivulla, jossa se listataan ”MTV Ringtones” nimikkeen alle. Plagiaatti on siis mahdollisesti tuotettu tilauksena musiikkikanavan tuotteeksi. Kappale on listattuna myös VH1musiikkikanavan soittoääneksi. Kuuntele soittoääni tästä ja katso video artikkelin alta.

Janne Suni kertoo näkemyksensä tapauksesta tänään avattavilla verkkosivuillaan.