Stara tietoturva

Viihdeuutiset

Miehen pelottava projekti: Kuvasi ihmisiä metrossa – etsi heidät kasvontunnistuksella

Lähes kaikki Facebookissa valokuvia julkaisseet käyttäjät ovat huomanneet, että verkkopalvelussa on mukana kasvojentunnistus, joka tunnistaa kuvista melko tehokkaasti kavereita. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi millaisia vaikutuksia tällaisella ominaisuudella voisi olla yksityisyyden suojassa.

Egor Tsvetkov

Nyt venäläinen valokuvaaja Egor Tsvetkov on päättänyt osoittaa ihmisille miten ihmisten kasvot voivat olla ongelma tietoturvan kannalta. Hän kuvasi satunnaisia ihmisiä Pietarissa kulkevassa metrojunassa ja etsi heidät sen jälkeen FindFace-sovelluksen kasvontunnistuksella verkossa olevista kuvista.

Tsvetkov on nyt julkaissut verkossa kuvia tuloksista, jotka hän on saanut kuvaamansa yksittäisten valokuvien perusteella. Tuloksissa hän yhdisteli tietoja useista lähteistä, kuten esimerkiksi venäläisestä VKontakte -nimisestä sosiaalisesta mediasta. Miehen mukaan hän löysi kuvien perusteella peräti 70 prosenttia metrossa kuvaamistaan ihmisistä myös muista palveluista ja sai siten tietoonsa heidän nimensä ja paljon muita tietoja.

Digi Viihdeuutiset

6 yleisintä virhettä salasanoissa – vältä näitä!

Ihmiset voivat kuvitella omien tietojensa olevan turvassa omilla laitteilla ja verkossa, koska ne ovat salasanan takana. Hakkereilla on kuitenkin hihoissaan monia niksejä, joiden avulla he pystyvät saamaan salasanat ratkottua.

National Cyber Security Alliance -liiton johtaja Michael Kaiser kertoi Men’s Health -sivustolle yleisimmät virheet, joita ihmiset tekevät salasanojensa suhteen.

1. Salasana on yleinen

Yritä keksiä ainutlaatuinen ja henkilökohtainen salasana, ja vältä numeroyhdistelmää 12345. Turvallisin salasana Kaiserin mukaan on jokin erikoinen lause, jonka perässä on numero.

2. Salasana on pääteltävissä

Salasanassa ei kannata käyttää omaa nimeään tai sukulaisten nimiä.

3. Säilytät salasanaasi tietokoneellasi

Salasanaa ei kannata säilyttää tietokoneella tai lähettää sähköpostitse itselleen. Sieltä hakkeri tulee etsimään sitä ensimmäisenä.

4. Vaihdat salasanaa usein

Salasanaa ei ole syytä vaihtaa jos käyttäjätilisi ei tunnu olevan uhattuna. Salasanan jatkuva vaihtaminen ei tee siitä turvallisempaa vaan pikemminkin päin vastoin, koska salasanaa usein vaihtavat ihmiset keksivät yleensä heikompia ja arvattavissa olevia salasanoja.

5. Et ole tarkka turvallisuuskysymysten kanssa

Itselle jätetyt vihjeet salasanan unohtamisen varalta on hyvä pitää sellaisina, jotka vain sinä pystyt millään tavalla ymmärtämään.

6. Sama salasana on kaikkialla

Yksi yleisimmistä virheistä on se, että henkilö käyttää samaa salasanaa joka paikkaan. Tällöin hakkerin tulee saada vain yhdestä paikasta salasana selville päästäkseen kaikkiin henkilön tietoihin käsiksi.