Blank & Jones

Haastattelut · Stara.fi

Blank & Jones -parivaljakko lukeutuu konemusiikin uranuurtajiin, mutta duo hallitsee myös renkaiden vaihtamisen. Stara tapasi yhtyeen Lontoossa.

Piet Blank ja Jaspa Jones ovat ylikiireisiä ihmisiä. Heidän lentonsa saapuu Heathrown lentokentälle kello 21.00, ja heidän on oltava lentovalmiina jälleen seuraavana aamuna kello 11.00. Blank & Jonesin on neljäntoista tunnin sisällä matkustettava Itä-Lontooseen, tehtävä kahden tunnin DJ-keikka, nukuttava ja annettava Staralle haastattelu.

Hotellin aulabaariin perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 24.00 saapuvat Piet Blank ja Jaspa Jones ovat kiireestään huolimatta puheliaalla ja vilkkaalla tuulella. T-paitoihin ja farkkuihin pukeutuneet miehet pyytelevät anteeksi myöhäistä haastatteluajankohtaansa.

Blank: Vaikka matkallamme oli yllättäviä ongelmia, olemme onneksi pysyneet aikataulussamme. Kun pääsimme lentokentältä moottoritielle, yksi auton renkaista puhkesi keskellä siltaa. Autoimme kuljettajaa renkaan vaihdossa. Haaverin takia taaksemme syntyi kilometrien autojono.

Jones: Matkustamme aina kahdestaan. Me emme tarvitse kiertuemanagereita ja sihteereitä. Kaipaisimme apuvoimia ainoastaan ongelmatilanteissa, esimerkiksi kun autonkuljettaja on lentokentällä kadoksissa tai kun hotellilla on varaus vain yhdelle huoneelle. Jättäisimme negatiivisten asioiden järjestelyn mieluiten muille ihmisille.

B: Olemme erityisen kiireisiä aina kesäisin. Kirjoitamme ja tuotamme oman musiikkimme syksyllä ja talvella, kun kevät ja kesä vierähtävät kiertueella. Musiikin kirjoittamisen mahduttaminen kiertueaikatauluumme olisi mahdoton tehtävä.

Elämänmyönteistä musiikkia

Blank & Jones on saksalainen dance-duo, joka tunnetaan maailmalla etenkin DJ-taidoistaan ja trance-musiikistaan. Vuonna 1997 perustetulta duolta on ilmestynyt jo seitsemän studioalbumia. Blank & Jones muistetaan myös Relax-nimisistä chill out -albumeistaan.

Blank & Jones on julkaissut Relax-albumisarjan kolme ensimmäistä osaa uudestaan kahden CD:n erikoispainoksina. He ovat työstäneet albumeilleen chill out -versioita omista trance-hiteistään kuten Beyond Time ja Watching The Waves sekä arvostamiensa artistien pophiteistä, kuten Pet Shop Boysin Love Comes Quickly ja Sarah McLachlanin Angel. Albumeilla on myös cover-versioita 70- ja 80-lukujen soul-klassikoista.

J: Saimme idean Relax-albumeillemme Ibizalla. Soitimme trance-musiikkia iltaisin ja öisin klubeilla. Kun aamupäivisin raahauduimme huonovointisina hiekkarannalle palautumaan ja rentoutumaan, kuulimme taustalta muiden artistien tekemiä chill out -kappaleita. Ne inspiroivat meitä kehittelemään rauhoittavia versioita omista lauluistamme ja suosikkikappaleistamme.

B: Relax-albumit rauhoittavat mielen. Olemme valinneet niille elämänmyönteisiä lauluja, joista syntyy positiivinen mielentila. Albumeita voi kuunnella ajatuksella kuulokkeiden kautta tai vaikkapa partnerin ja ystävien kanssa taustamusiikkina.

Konemusiikin uranuurtajat

Blank & Jones on konemusiikin uranuurtajia. Piet Blankista, 36, ja Jaspa Jonesista, 39, on tullut kymmenessä vuodessa elektronisen dance-musiikin arvostetuimpia muusikoita, tuottajia, artisteja ja DJ-kykyjä. He tutustuivat toisiinsa, kun Jones pyysi Blankia auttamaan erään remixin työstämisessä vuonna 1996.

Elokuussa 1997 julkaistun Mobyn esittämän James Bond Theme (Moby’s Re-Version) -kappaleen Da Bomb Remix -niminen versio oli heidän ensimmäinen yhteinen kaupallisesti julkaistu työnsä. Blank & Jones esiintyi aluksi nimellä Da Bomb.

B: Nuoruusvuosiemme suosikkiartisteilla ja -bändeillä on edelleenkin vaikutusta musiikkiimme. Niiden tuotanto on tärkeimpiä inspiraationlähteitämme. Vaikka meidän kappaleemme eivät muistuta esimerkiksi Depeche Moden kappaleita, heidän tuotannollaan on ollut vaikutusta meihin. Me luomme kuitenkin aina omanlaistamme musiikkia.

Blank & Jones suunnittelee jatkavansa Relax-albumisarjaa viimeistään ensi vuoden kesällä. Heiltä on tulossa myös uusi trance-albumi, jonka julkaisuajankohta sijoittuu vuodenvaihteen tuntumaan. Piet Blank ja Jaspa Jones ovat innoissaan dance-musiikin nykytilasta ja jatkuvasta muutoshakuisuudesta.

J: Tavoitteenamme on kehitellä soundiamme jokaisen albumimme myötä seuraavalle tasolle. Kuuntelemme jo pelkästään sen takia avoimin mielin kaikenlaista musiikkia. Seuraamme jatkuvalla mielenkiinnolla myös musiikkimaailman muutoksia.

B: Vaikka ihmisten musiikkimieltymykset ovat internetin ansiosta yhdistyneet, suosiossa oleva

dance-musiikki on edelleenkin melko erilaista ympäri maapallon. Esimerkiksi amerikkalaisten musiikkimaku on pari vuotta jäljessä eurooppalaisten serkkujensa mieltymyksistä. Trance on kuitenkin kaikkialla maailmassa takuuvarma musiikkityyli, koska melodinen rytmimusiikkia tanssituttaa ihmisiä.

Jouni Leinonen

Lontoo

Uusimmat