Raja 1918

Elokuvat · Stara.fi

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi itsenäisyyteen liittyvät elokuva tekevät taas tuloaan. Hieman poikkeavan näkökulman aiheeseen tarjoaa sotaelokuvasta draamaan taittuva Raja 1918.

Elokuva kertoo kapteeni von Munckista (Martin Bahne), joka määrätään kansalaissodan jälkeen perustamaan Suomen valtakunnanraja paikalle, josta suomalaiset ja venäläiset ovat kulkeneet yli vuosisatoja. Tehtävästä muodostuu todellinen kamppailu ihmisyyden ja esimiesten käskyjen ristitulessa. Oman osansa keitokseen tuo kylän opettajatar Maaria Lintu (Minna Haapkylä), johon von Munck rakastuu vain huomatakseen, että tämä onkin ehkä vihollisen leirissä.

Kapteeni joutuu tekemään päivittäin päätöksiä ihmishengistä, eikä rakastuminen helpota tehtävän suorittamisessa. Pian rajan ylittävä silta on yhtä kaaosta, joka on saatava hallintaan vaikka viattomien ihmishenkien kustannuksella.

Elokuvan tarina on monimuotoinen yhdistelmä sotatilan jälkimaininkeja ja rakkausdraamaa. Se on pysäyttävä kuvaus itsenäisen Suomen alkutaipaleesta pienen rajanylityspaikan näkökulmasta. Mukaan on onnistuneesti saatu myös ripaus mustaa huumoria.

Casting on varsin onnistunut erityisesti sivuroolien osalta. Varsinkin Lauri Nurkse ja Hannu-Pekka Björkman tekevät hienot sivuroolit. Ohjaaja Lauri Törhönen puolestaan yllättää pitämällä hänen tavaramerkikseen muodostuneita alastomia naisia piilossa elokuvan loppukohtaukseen saakka.

Genre: Sota / draama

Ohjaus: Lauri Törhönen, käsikirjoitus Aleksi Bardy

Pääosissa: Minna Haapkylä, Martin Bahne, Tommi Korpela, Lauri Nurkse, Hannu-Pekka Björkman, Tommi Taurula, Sari Puumalainen, Marjaana Maijala, Risto Kaskilahti, Tuomas Reunanen, Ville Keskilä, Risto Törhönen, Roman Schatz

Ensi-ilta: 30.11.2007

Kesto: 1:57

Pisteet 4/5

Uusimmat