Elokuva-arvostelussa Avatar

Elokuvat Viihdeuutiset · Stara.fi

Talven odotetuimmasta elokuvasta vastaa Hollywoodin ohjaajalegenda James Cameron, joka tuo valkokankaalle kovasti etukäteen kohutun Avatar-fantasiaseikkailunsa. Suuriksi kasvaneet ennakko-odotukset lunastetaan täysin, sillä kyseessä on kirkkaasti vuoden paras elokuva.

Lähes kolmetuntinen spektaakkeli yhdistelee upealla tavalla fantasiaseikkailua, rakkausdraamaa ja sotaelokuvaa. Samalla se yhdistelee myös elävää kuvaa ja digitaalista materiaalia saumattomaksi kokonaisuudeksi. Leffan tarinassa ihmiset, siis amerikkalaiset, ovat löytäneet kaukaiselta Pandora-planeetalta mittaamattoman arvokasta terästä. Sitä noutamaan on lähetetty suuri retkikunta sotavoimineen. Paikallinen navi-heimo sattuu asumaan metallin suurimman esiintymän päällä, ja sehän ei valloittajille käy.

Asiaa lähetetään selvittämään ihmisten kauko-ohjaamia avatar-virtuaalikehoja, joiden DNA on yhdistelmä navien ja ihmisten DNA:ta. Yksi amerikkalaisista on alaruumiista halvantunut Jake Sully (Sam Worthington), joka saa taas jalat alleen avatarinsa vartalossa. Hän soluttautuu kaukaiseen kulttuuriin ja saa huomata löytäneensä vaaralliselta planeetalta inhimilisen ja rauhaa rakastavan kansan, josta löytyy hänelle mahdollisesti myös sielunkumppani (Zoe Saldana). Kansaa ja koko planeettaa uhkaavat kuitenkin amerikkalaiset riistäjät ja sotilaat, jotka haluavat luonnonvarat hinnalla millä hyvänsä. Tässä sodassa navi-kansan kohtalo on jäämässä rahakasojen varjoon.

Elokuvan käsikirjoitus on uskomattoman hieno kokonaisuus, joka tarjoaa samassa paketissa paljon totuttua moniulotteisemman tarinan. Mukana on sopivassa suhteessa sci-fiä, draamaa, sotaa ja rakkautta. Tarina on hieman turhan ennalta-arvattava, mutta se ei haittaa kokonaisuutta. Samalla tarina on yhteiskunnallinen kannanotto, sillä Cameron esittää amerikkalaiset ahneina valloittajina ja luonnonvarojen riistäjinä.

Elokuvan ennennäkemättömän upea digitaalitekniikka ja näyttävä ohjaus nostavat kokonaisuuden aivan omaan sarjaansa. Avatar on pullollaan pitkiä ja henkeäsalpaavia kamera-ajoja sekä vauhdikkaita lentokohtauksia. Huima visuaalinen spektaakkeli hakee vertaistaan elokuvien historiasta monin tavoin. Elokuva on kuin matka toiselle planeetalle, sillä teatterista poistumisen jälkeen kestää pitkän tovin palauttaa ajatukset Pandora-planeelta kotimaahan.

Avatar on vuoden tai jopa vuosikymmenen paras elokuva. Kahteen sanaan kiteytettynä uskomaton spektaakkeli. Todella harvoin näin suuri ennakkohype onnistutaan lunastamaan näin hyvin. Vastaavaan kokemukseen on edellisen kerran yltänyt Taru Sormusten Herrasta. Stara suosittelee lämpimästi.

Genre: Sci-fi, fantasiaseikkailuOhjaus: James CameronPääosissa: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, CCH Pounder, Giovanni RibisiEnsi-ilta: 18.12.2009Kesto: 2:44

Pisteet 5/5