Lehti: Tässä syyllinen Conan O’Brienin ongelmiin!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Alkuvuoden suurin televisiokiista sai päätöksensä viime perjantaina, kun Conan O’Brien poistui yli 16 vuoden jälkeen NBC-kanavan keskusteluohjelmasta. Kiista sai alkunsa, kun Conanin kesästä saakka luotsaama The Tonight Show ei vetänyt katsojia odotetusti. Tästä syystä NBC päätti siirtää keskusteluohjelmat myöhäisiltaan ja esittää niiden tilalla draamasarjoja.

Conanin jäähyväisten jälkeen Yhdysvalloissa on ruodittu paljon tapahtuneen syitä, ja nyt suurimmaksi syylliseksi katsojien vähentymiseen on päätelty internet ja erityisesti sen viihdetarjonta. Tänään asiasta kirjoitti Los Angeles Times -lehden Joe Flint. Hänen mukaansa mediakenttä on nyt aivan erilainen kuin se oli kymmenen vuotta sitten, kun keskusteluohjelmat vetivät ruutujen ääreen huimia katsojamääriä.

Toimittajan tietojen mukaan tilanne näkyy nyt myös keskusteluohjelmien mainosten hinnoissa. Viisi vuotta sitten yksi mainos The Tonight Show -ohjelmassa maksoi 50.000 dollaria ja nyt hinta on enää 35.000 dollaria. Tässä tilanteessa kanavilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin tehdä ratkaisuja ja pienentää ohjelmien kulurakennetta merkittävästi. Median murros on näkynyt katsojakäyttäytymisessä.

– Perinteinen illan keskusteluohjelma ei ole formaattina enää niin merkityksellinen yleisölle kuin se oli kymmenen vuotta sitten. Kun kuka tahansa voi saada oman 15-minuuttisensa, ei katsojilla ole enää tarvetta nähdä muiden 15-minuuttisia televisiossa, TNS Median varajohtaja Jon Swallen puolestaan totesi.

Myös ”King of Late Night” -termi on Swallenin mukaan jo historiaa, kun katsojat ovat pirstoutuneet television lisäksi internetiin, jossa ohjelmat voi katsoa koska tahansa erilaisten videopalvelujen kautta. Nielsenin mittausyhtiön mukaan keskusteluohjelmien katsojamäärä onkin romahtanut keskimäärin 36 prosenttia kohderyhmässä 18 – 49 -vuotiaat. Tutkimuksen mukaan katsojia ovat Yhdysvalloissa vähentäneet erityisesti viihdealan verkkojulkaisut kuten TMZ ja E! Online, joista ihmiset saavat viihdetietonsa lähes reaaliajassa.