Mannerheim-elokuvan rahoitus varmistui! Kuvaukset alkavat syksyllä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen elokuvahistorian kaikkien aikojen kallein hanke, elämäkertaelokuva marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimista, käynnistyy viimein vuoden tauon jälkeen. Tuotantoyhtiö vahvisti tänään, että elokuvan rahoitus on varmistunut.

Berliinin elokuvajuhlilla allekirjoitettiin sunnuntai-iltana uusi rahoitussopimus Mannerheimin suomalaisen päätuottajan Liberty Production ja saksalaisen Global United Entertainmentin välillä. Sopimus kattaa elokuvan budjettivajeen lähes kokonaan. Täydestä rahoituksesta puuttuu enää 1,2 miljoonaa euroa, joka on määrä saada kokoon lupauksia antaneilta ”isänmaallisilta tahoilta”, kuten tuottaja Markus Selin asian ilmaisee.

– Elämäni parhaita päiviä. Usko on ollut koetuksella, kun seinä on ollut vastassa vähän väliä. Voi olla jonkinlainen elokuva-alan ennätys tuottaa kahdeksan pitkää elokuvaa samana vuonna, Selin sanoo viitaten kuuteen Vares-tarinaan ja Aleksi Mäkelän Kotirauha-elokuvaan.

– Rahoituspalapeli on niin lähellä valmista, että suunnittelu voidaan käynnistää. Kuvausten alku tähdätään syyskuulle, Solar Filmsin toimitusjohtaja ja Mannerheimin toinen tuottaja Jukka Helle sanoo.

Elokuvan ensi-iltaa kaavaillaan marraskuulle 2011. Saksalaisen yhteistyökumppanin kautta hankkeeseen tulee mukaan myös jälkituotantoyhtiö Moonlake sekä unkarilainen HCC Media Group, jolla on studio Budapestissä. Mannerheim kuvataan pääosin siis Unkarissa aiemman kaavaillun Liettuan sijasta.

Ulkomaista rahaa elokuvalle tulee paitsi Saksasta ja Unkarista myös Puolasta ja Islannista. Kaikkien ulkomaalaisten kanssa tehtyihin sopimuksiin sisältyvät myös levitysoikeudet kyseisessä maassa. Skandinavian levitysoikeudet ovat vielä solmimatta, koska Nordisk Film vetäytyi rahoituksesta vuosi sitten. Suomessa elokuvaa kuvataan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ainakin Joensuussa, Askaisissa ja Helsingissä.

Rahoituksen kompastelun takia elokuvan budjetti on noussut 10 miljoonasta eurosta 12,7 miljoonaan euroon, koska rahaa ehti palaa valmisteluihin viime vuonna useita miljoonia. Vain pieni osa niistä hyödyttää tuotantoa jatkossa. Elokuvan ohjaa suunnitellusti Renny Harlin ja Mannerheimia näyttelee Mikko Nousiainen. Muilta osin koko työryhmä joudutaan kokoamaan uudelleen. Käsikirjoitus on kuvausvalmis. Sitä ovat vuorollaan työstäneet Heikki Vihinen, Marko Leino, Renny Harlin ja viimeksi Mika Karttunen.