Harry Potter -kirjaa syytetään plagiaatiksi – miljardivaatimukset

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman menestyneimpiin kirja- ja elokuvasarjoihin lukeutuvien Harry Potter -tarinoiden luoja JK Rowling on äskettäin haastettu oikeuteen, koska hänen Potter-kirjaansa syytetään plagiaatiksi. Haastajana on brittiläisen Adrian Jacobs -kirjailijan perikunta. 

Edesmenneen Jacobsin jälkeläiset ovat lontoolaisessa tuomioistuimessa puitavassa kanteessa sitä mieltä, että Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjaan on kopioitu luvattomasti merkittävä osa tarinaa Adrian Jacobsin vuonna 1987 julkaisemasta The Adventures Of Willy the Wizard – No 1 Livid Land -kirjasta.

Rowlingin lisäksi oikeuteen on jo viime vuoden kesäkuussa haastettu Potter-kirjojen kustantaja Bloomsbury Publishing. Rowling lisättiin haasteeseen vasta nyt, koska aiemmin tapauksen luultiin vanhentuneen hänen osaltaan. Jacobs kuoli vuonna 1997. Kiistelty Potter-kirja julkaistiin heinäkuussa 2000. Perikuntaa edustava asianajaja Mark Markson kertoi korvausten voivan nousta jopa miljardiin, ja tutkivansa parhaillaan rikkovatko myös Potter-elokuvat ja -teemapuisto tekijänoikeuksia. Rowlingin ja kustantajan edustajat ovat kiistäneet syytökset.