Näin Yhdysvalloissa: Kiroilu kiellettiin lailla Kaliforniassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvalloista kuuluu kummia lakiteknisten seikkojen taholta. Maan edistyksekkäimpiin osavaltioihin lukeutuva Kalifornia on nimittäin hyväksynyt lain, jonka mukaan kiroilu on kielletty. Tuore päätös julistaa osavaltioon erityisen Kiroiluvapaan viikon, jonka aikana kiroilu on kiellettyä. Viikko alkaa ensi tiistaina.

Laki pitää vielä hyväksyä senaatissa, mutta lehtitietojen mukaan se on menossa läpi. Lainsäätäjän tarkoituksena on rohkaista kansalaisia seuraamaan mitä he suustaan päästävät. Kiroiluvapaan viikon aikana ketään ei todellisuudessa rangaista esimerkiksi sakoilla tai vankeudella, vaan tarkoitus on käyttää hieman pehmeämpiä keinoja. ABC-kanavan mukaan kansalaiset halutaan saada viikoksi sellaiseen mielentilaan kuin he ”olisivat isoäidin talossa”.

Ennennäkemätön idea sai alkunsa, kun Etelä-Pasadenasta kotoisin oleva 16-vuotias lukiolainen McKay Hatch perusti kiroilua vastustavan kerhon kaksi vuotta sitten. Hatchin mukaan kiroilu aiheuttaa nyky-yhteiskunnassa monenlaisia harmeja ja hän halusi tehdä asialle jotain konkreettista. Nyt haave on toteutunut yli odotusten, mutta menestys on vaatinut veronsa.

Viime vuonna hänen verkkosivustolleen hyökättiin ja hän on saanut sähköpostiinsa runsaasti ikävää postia. Hatchin verkkosivusto Nocussing.com on kuitenkin saanut menestystä ja nyt hän haluaa tehdä kiroilun vastustamisesta maailmanlaajuisen ilmiön. Äskettäin Los Angeles julisti kokeilevansa Kiroiluvapaata viikkoa ja nyt sama ajatus on otettu käyttöön myös koko osavaltiossa.