MAG (PS3) peliarvostelu

Pelit · Stara.fi

Yksi alkaneen vuoden odotetuimpia peliuutuuksia on massiivinen sotapeli MAG, jonka takaa löytyy Zipper Interactive. Verkkopelissä taistelee parhaimmillaan samalla sotatantereella jopa uskomattomat 256 verkkopelaaajaa, joten haasteita on riittämiin verrattuna mihin tahansa vastaavaan verkkopeliin. Samalla myös johtajien ja kommunikaation asema korostuu.

Pelaajien määrä tuntuu jopa hieman turhankin suurelta, vaikka parhaassa tapauksessa ryhmä pysyykin yllättävän hyvin ruodussa jaettujen pelaajatiimeille jaettujen vastuualueiden ja hyvän johtamisen ansiosta. Siinä onkin pelin mahdollinen akilleen kantapää, sillä pelikokemus on pitkälti kiinni muista pelaajista. Tästä syystä yksittäisenkin pelaajan tuleekin olla sinne tänne räiskimisen sijaan tarkkana oman tehtävänsä kanssa, koska vain yhteen hiileen puhaltamalla syntyy tulosta. Kolikon kääntöpuolena oma panos ei ole välttämättä lopputuloksen kannalta kovinkaan merkittävä, oli kyseessä sitten hyvä tai huono panos. Varsinkaan, jos muut saman ryhmän jäsenet puhuvat vaikkapa espanjaa tai ranskaa.

Ryhmätyön merkitystä korostamalla pelin realismin tunne on viety pelissä äärimmilleen, mutta aika ajoin pelaaja tunteekin hakkaavansa päätä seinään, kun taidot eivät välttämättä vielä riitä kaikkein näyttävimpiin tehtäviin. Taisteluareenalta löytyy kuitenkin heikkoja kohtia ja vaihtoehtoisia etenemisreittejä, joiden avulla hieno voittamattomuuden tunne saa taas hetkeksi vallan. Pelikenttien suuri koko ja alituinen luotisade eivät tee areenoille liikkumisesta kovin mukavaa, koska kuoleman jälkeinen paluupaikka vie taas lähtöruutuun. Päättömän juoksentelun sijaan tuleekin keskittyä vain olennaiseen. Alkuvaiheessa pelaajan välineistö on vielä varsin kevyttä, mutta menestyksen myötä varustetarjonta paranee hiljalleen ja pelikokemuskin paranee samalla. Realismin puutetta tuntuu kuitenkin löytyvän pelin aseista, joiden voimasuhteet eivät tunnu todellisilta.

Grafiikkaa on jouduttu hieman uhraamaan pelin sujuvuuden varmistamiseksi, mutta pelin koukku löytyykin aivan muualta. Mikäli tavoitteena on hieman perinteisempi FPS-räiskintä lähinnä yksinpelinä, valinta kannattaa kohdistaa vaikkapa Modern Warfareen tai johonkin toiseen tuotteeseen. Massiivisen verkkosodankäynnin pelinä MAG on kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Ennen kuin peli pääsee edes alkamaan, joutuu PS3 lataamaan pelihistorian luultavasti massiivisimmat päivityspaketit, mikä on omiaan rasittamaan pelihimoisen hermoja.

Pisteet 3/5