Haastattelussa Marja Tyrni

Haastattelut · Stara.fi

Vuoden sketsihahmo -kilpailun suositussa Putous-televisiosarjassa voittanut leskirouva Marja Tyrni on ollut tänä kesänä yksi maamme kiireisimmistä keikkailijoista. Turun DBTL-tapahtuman esiintymisensä jälkeen suosikkitähti ehti kertoa kesäkuulumisiaan myös viihdelehti Staran haastattelussa.

– Hauska että kysyt minulta. Oikein hyvä meininki. Yleisö tykkäsi. Minulla on nyt hillot takataskussa ja kohta näkyy perävalot. Semmoista se on. Ihanasti on kesä mennyt. Torttua on kostutettu. Paras resepti on leskirouvan mokkatorttu, joka löytyy sieltä minun levynkannestani, Marja Tyrni kertoo Staralle.

– Kannattaa hankkia levy. Asko Kalloselta terveisiä! Se pyysi että pientä product placementiä. Levyn arvo on 20 euroa kaupassa ja minä voin kirjoittaa nimmarin niin sen jälkeen sen arvo on enää kymmenen euroa. Huumoria.

Karjalassa syntynyt Marja Tyrni kertoo jo unohtaneensa Karjalan murteen, mutta Pallivahassa asuminen ei ole vielä tartuttanut häneen aitoa Turun murretta.

– Miehän olen! Mutta mie olen murteen unohtanut jo kuule. Kyl mää turkuu bablaan kuule, mutta en viitti ettei erehdytä luulemaan Matin ja Tepon siskoksi, Tyrni totesi ja nauroi päälle.

”Minä olen julkkis. Minä voin sanoa mitä vaan.”

Kesän suosituin kotimainen sketsihahmo on kiertänyt tiiviisti keikoilla koko kesän.

– Kamala rundi. Kuule rommia on mennyt pullokaupalla. On tarvinnut torttua kostuttaa, kun ei ole ollut munaa tarjolla ollenkaan, Tyrni lohkaisi.

Vastaus oli kuitenkin hieman ristiriitainen suosikkitähden aikaisempien lausuntojen kanssa, sillä aiemmin hän on kertonut julkisuudessa olevansa absolutisti.

– Voi kuule minä olen julkkis. Minä voin sanoa mitä vaan, ja minä sanoin että olen absolutisti. Mä oon Absolut Vodkaa. Huumoria. Ei uponnut suhun kun oot niin yksinkertainen, Tyrni sivalsi toimittajaa.

Lähiaikoina Marja Tyrni nousee lavalle suositun suomalaisen drag-artistin Miss Divetin kanssa. Sketsihahmon suhtautuminen drag-alaan on kuitenkin varsin mielenkiintoinen.

– En ole huumeita käyttänyt koskaan. Huumeita en ole käyttänyt, mutta kerro mistä on kysymys nyt? Mitä se drag tarkoittaa? Mies pukeutuu naisten vaatteisiin? Se on sairasta. Perverssiä! Minä olen nähnyt niitä kuule jossain sirkuksessa. Drag-artisteja. Minua aina ihmetyttää että minne ne piilottavat sen pikkusuolaisen. Se on sairasta, en mene sille keikalle.

Marja on kertonut uransa alusta saakka julkisesti, että hänen miesihanteensa on esikoislevylläkin vieraileva näyttelijä Tommi Korpela. Hän ei kuitenkaan ollut paikalla Turussa, mutta läsnä oli kuitenkin paljon muita komistuksia Tyrnin makuun.

– Mie oon löytänyt täältä monta kuule. Ressu! Hallikaisen Jokke eli Joel, hän on kyllä vaan vähän… Lihava poika on ja aikansa elänyt, että Korroosio on purrut häneen pahasti. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan? Korroosio on se bändi, Marja kertoi Staralle.

Pallivahassa asuva julkkistähti saa omien sanojensa mukaan kulkea kotimaisemissaan yhä edelleen rauhassa, vaikka julkisuuden myötä kaikki paikalliset tunnistavatkin hänet jo kaukaa.

– Tuntee tuntee, ja nyt kun olen julkkis niin yhä harvempi juoksee karkuun minut tavatessaan. Ja ihan kuule tulevat nimmaria ihmiset lenkkipolullakin pyytämään, ja jopa ihan silkkaa rahaa.

Menestyksen myötä Marja Tyrni on valjastanut itsensä Turun maskotiksi.

– Minä olen Turun esikuva. Minä luulin että se on Mikael Agricola, mutta se olenkin minä. Hyvältä tuntuu kuule. Ihmiset pitää minusta huolta tuolla kaduilla. Aina jos ei tiedä kummal puolel jokkee olen niin kyllä sit joku aina mut… Kummal puolel Jokkee tänään sit Hallikaisen Joken kanssa vietetään iltaa? Hän on tuolla bussissa odottamassa, Tyrni paljasti.

Keikkakesä on ollut niin kiireinen, että Marja ei ole ehtinyt vielä edes miettiä kuluvan kesän parasta kesämuistoa. Sellainen tuli kuitenkin mieleen viime kesältä, jolloin hän suuntasi festareille kokonaan väärään kaupunkiin.

– Oi että. Tältä kesältä en muista, mutta viime kesältä muistan että menin Raumanmeren juhannukseen festareille. Laitoin siihen viltin ja pullat ja tortun tiskiin, että olis saanut ohikulkijatkin suun makiaks, mut ne pidettiinkin Porissa! Sedu oli tehnyt tepposet. Se on paradoksi että Raumanmeren juhannus on ollut joskus Porissa.

”Neumann! Siinä on mies minun makuuni.”

Marttakerholaisen esikuvalta vaatetuksensa perusteella näyttävä Tyrni ei käytä stylistejä eikä kiinnitä muutenkaan kovinkaan paljon huomiota kulloiseenkin asukokonaisuuteen. Sen sijaan hän käyttää mieluummin hyväksi havaittua asukokonaisuutta.

– Minun kaapista tää on kuule löytynyt. En minä osaa siihen mitään sanoa. Tämä on kuule ihana villapaita, vaikka olis helle tai pakkanen niin aina pidän päällä. Välillä joutuu pesemään kun näissä on aina semmoinen tunkkainen tortun tuoksu.

Samalla haastattelupaikan ohi kävelee Dingo-yhtyeestä tunnetuksi tullut Neumann.

– Neumann! Siinä on mies minun makuuni. Ihana! Älä mene pois. Neumann, minä juon ja katselen vieraisiin pöytiin tänä iltana, koska hän hylkäsi minut, Marja Tyrni rallatteli.

Tyrni tarjoaa keikoillaan yleisölle yleensä hieman enemmän kuin pelkkää musiikkia ja silmänruokaa.

– Minä heittelin yleisölle kettukarkkeja, koska yleensä aina jaan yleisölle torttua ja jos ei ole torttua niin kettukarkkeja. Ja Himoksen juhannuksessa jaoin yleisölle kondomeja. Suojavälineitä. Minä ajattelin että olis semmoinen että ”kuka löytää mantelin joulupuurosta”, niin laitoin reiän aina yhteen. Palkinnoksi siitä kuka sen sai niin voittaa ”tiedän mitä teit viime kesänä” potkupuvun, Tyrni veistelee.

Samalla paikalle sattui tulemaan Korroosio-yhtyeen humalainen jäsen, joka ryhtyy yllättäen halailemaan Marja Tyrniä ja kertoo bändinsä rakastavan häntä. Tyrni antoi kuitenkin miehelle kylmää kyytiä.

– Tämä humalainen mies, kuvaa häntä! Minä pelkään että tuun raiskatuksi kun tämä mies on lähellä. Mene pois, kun tämä ei ole sun show. Hyvästi! Hän on täällä tänään viimeistä kertaa, ja viimeistä päivää töissä ja yleensäkään koko yhtyeessä. Mene pois! Nyt tuli sellainen tortun tuoksu kyllä, Tyrni komentaa ex-rokkaria.

Omat esikuvat ja haaveet Tyrnillä ovat selkeästi tiedossa, ja esimerkiksi idoli löytyy hyvinkin läheltä.

– Itseäni ihailen aina peilistä iltaisin. Minä haaveilen julkisuudesta. Sitä ei ole tullut vielä tarpeeksi. Mä haluan lähettää Tampereelle DJ Juspelle terveisiä. Hän on minun DJ ja hän on täällä soittamassa minun levyjäni, sketsihahmo totesi.

Kim Rusi

Turku