Lentoyhtiöiden ahneus tulee kalliiksi – käsimatkatavaroista satojen miljoonien kulut

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime vuosina lukuisat lehtiyhtiöt ympäri maailmaa – myös Suomessa – ovat ryhtyneet rahastamaan asiakkaitaan ruumaan menevistä matkatavaroista. Lentoyhtiöiden osalta kyse on siis sekä säästöistä että ylimääräisestä rahastuksesta. Säästöistä syntyvä kokonaiskuva on kuitenkin tuoreen tutkimuksen mukaan synkkä.

Amerikkalaisen turvallisuusvirasto Homeland Securityn mukaan lentoyhtiöiden ahneudesta koituu veronmaksajille pelkästään Yhdysvalloissa huimat kulut vuosittain. Koska ruumaan menevistä matkatavaroista laskutetaan lisämaksu, yrittävät ihmiset ahtaa kaiken tarvitsemansa käsimatkatavaroihin. Tämä on puolestaan johtanut siihen, että käsimatkatavaroiden määrä ja koko on kasvanut moninkertaiseksi aikaisemmasta.

Nyt niin sanottujen trollien määrä on merkittävästi suurempi kuin aiemmin, jolloin keskimääräinen naismatkustaja kantoi matkustamoon lähinnä vain käsilaukun. Nyt matkatavarahyllyt ovat usein täynnä ja lentohenkilökunnalla on vaikeuksia saada kaikkien matkustajien tavarat mahtumaan koneeseen. Lukuisia lentoja myöhästyy päivittäin, kun käsimatkavararoita joudutaan siirtämään viime hetkellä ruumaan.

Erityisen kalliiksi kuitenkin tulevat lentokenttien turvatarkastukset, sillä käsimatkatararoiden määrän moninkertaistuessa myös niiden tutkimiseen kuluva aika ja kustannukset ovat moninkertaistuneen. Homeland Securityn sihteeri Janet Napolitano kertoo Time-lehden artikkelissa, että pelkästään turvatarkastusten lisääntyminen maksoi veronmaksajille Yhdysvalloissa 260 miljoonaa dollaria vuodessa. Nyt näitä hintoja halutaan siirtää aikaisempaa enemmän veronmaksajilta lentoyhtiöille, eli viime kädessä lentolippujen hintoihin. Asiaa käsitellään parhaillaan Yhdysvaltojen kongressissa.