Yllätyskäänne oikeudessa: Velallisia ei saa jäljittää Facebookissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook on ollut useita kertoja otsikoissa, kun se on auttanut viranomaisia ja esimerkiksi vakuutusetsiviä paljastamaan huijauksia. Taannoin yksinhuoltajaksi itseään väittänyt brittinainen joutui vankilaan huijattuaan jättisumman avustuksia valtiolta, vaikka oli naimisissa.

Yhteisöpalvelu on edesauttanut monen huijarin kiinnijäämisessä, mutta nyt ainakin Yhdysvalloissa asiaan on tullut yllättävä käänne. Floridalainen tuomioistuin on nimittäin kieltänyt jäljittämästä kohdehenkilöiden olinpaikkaa Facebookin avulla. Kyseisessä jutussa rahoitusyhtiö yritetti selvittää 362 dollarin autolainan maksamatta jättäneen naisen olinpaikkaa yhteisöpalvelun avulla.

Oikeuteen juttu meni, kun velallinen Melanie Beacham nosti kanteen koska rahoitusyhtiö oli lähettänyt hänelle ja hänen läheisilleen viestejä Facebookissa. Oikeuden mukaan kyseessä oli yksityisyyden suojan ja Floridan kuluttajansuojan loukkaaminen. Tuomari W. Douglas Baird kielsi rahoitusyhtiötä myös käyttämästä Facebookia tai muitakaan yhteisömedioita yhteydenottoon naisen perheeseen tai läheisiin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että Facebookin käyttäminen velallisen paikallistamiseksi on kokonaan kiellettyä. Vastaavia oikeusjuttuja on vireillä myös muissa osavaltiossa.