Ensin Egyptissä ja nyt Japanissa – tässä on molempien sankari

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime viikkoina maailman katseet ovat kohdistuneet Pohjois-Afrikan valtioiden vakaviin selkkauksiin, kun hallitukset toisensa perään ovat kaatuneet kansan noustua barrikadeille. Egyptissä hallitus ryhtyi rajuihin toimenpiteisiin rajoittaakseen kansalaisten viestintää keskenään ja ulkomaailmaan. Siinä ei kuitenkaan onnistuttu.

Eilen Japanissa sattunut valtava maanjäristys katkaisi tietoliikenneyhteydet laajoille alueille, kun puhelimet jumiutuivat soittajien tulvan takia. Matkaviestinten datayhteydet toimivat kuitenkin edes jollain tavalla, ja se olikin pelastus monille. Datayhteyksien avulla nimittäin miljoonat ihmiset pääsivät kertomaan läheisilleen olevansa kunnossa.

Egyptillä ja Japanilla on yksi yhteinen nimittäjä – Facebook.

Egyptissä juuri Facebook oli se media, jolla kansanjoukot saatiin kutsuttua kokoon muiden massamedioiden katkaisun jälkeen. Japanissa ja koko Tyynenmeren alueella miljoonat ihmiset, myös tuhannet suomalaiset, pääsivät rauhoittelemaan huolestuneita omaisia ilmoittamalla yhteisöpalvelussa olevansa kunnossa. Suomessakin seurattiin hetki hetkeltä lomailijoiden reaaliaikaisia Facebook-päivityksiä tsunamin odotuksesta ja hälytystilan päättymisestä.

Egyptissä Facebook nostettiin virallisesti kansannousun symboliksi, ja jopa lapsia kastettiin Facebook-nimisiksi. Tänään Japanissa ja muualla maailmassa Facebookia on ylistetty siitä, että Facebookin avulla yhteydet turma-alueilla saatiin pysymään edes jonkinlaisessa kunnossa puhelinlinjojen tukkeutumisesta huolimatta. Sadat lehdet ympäri maailmaa tekivät myös haastatteluita Facebookin välityksellä. Viimeistään nämä tapaukset ovat sellaista faktaa, jotka varmasti saavat paatuneemmankin Facebook-vastustajan miettimään uudelleen huippusuositun verkkopalvelun mielekkyyttä.