Tältä Hevisaurus kuulostaa Unkarissa – buumi leviää maailmalla

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen Hevisaurus-yhtye on saavuttanut lasten keskuudessa parin viime vuoden aikana massiivisen suosion, joka on näkynyt levymyynnin lisäksi myös esimerkiksi keikkojen ja oheistuotteiden suurena menekkinä. Nyt Hevisaurus-buumia levitetään aktiivisesti myös ulkomaille.

Hevisaurus – A Rock Dinok -levy julkaistiin Unkarissa jo viime vuonna ja bändi on aiheuttanut mielenkiintoa myös Australiassa. Kengurumaassa Hevisaurus ylitti uutiskynnyksen jo viime keväänä, kun SMH-julkaisu teki aiheesta näyttävän artikkelin. Myös ranskalainen uutistoimisto AFP uutisoi suomalaisyhtyeestä samoihin aikoihin. Alla olevasta videosta voidaan tarkastella miltä Hevisaurus-versiot tutuista heavyklassikoista kuulostavat yhtyeen unkarilaisen version esittämänä.

Suomessa on seurattu jo jonkin aikaa varsin poikkeuksellista riitaa kotimaisen Hevisaurus-suosikkiyhtyeen nimestä. Yhtyeen jäsen Mirka Rantanen ilmoitti taannoin suosikkibändin vaihtaneen levy-yhtiötä ja vaihtaneen myös nimekseen Sauruxet. Ilmoitus ei kuitenkaan ollut koko totuus, sillä Hevisaurus jatkaa normaalisti. Sen sijaan Rantanen erosi yhtyeestä ja perusti Sauruxet-yhtyeen yhdessä Hevisaurus-keikoilta tuttujen muusikoiden kanssa. Yhtyeen muut perustajat jatkavat normaalisti Hevisaurus-nimellä.

Hevisaurus on parhailaan tekemässä uutta albumia ja Helsingin Linnanmäen Peacockissa saa 20. toukokuuta ensi-iltansa Hevisaurus-yhtyeen musikaali Eläintarhan yövahti, joka on jatkoa Purppuramysteeri-musikaalille. Nimikiista on paisunut jo myös oikeudenkäynniksi ja tavaramerkkiriidaksi. Äskettäin Vantaan käräjäoikeus takavarikoi yhtyeen esiintymisasut siihen saakka kunnes asia on selvitetty.

Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, että Rantanen on yksi Hevisaurus-tavaramerkin omistavan Helsinki Pump Production -yhtiön osakkaista, eli Rantanen riitelee oman yhtiönsä kanssa. Hän hakee parhaillaan itselleen myös tavaramerkkejä yhtyeen hahmoihin. Samaan aikaan Sony Music hakee yksinoikeutta käyttää Hevisaurus-nimeä esimerkiksi keikoilla ja kiertueilla, vaikka se myöntää Helsinki Pump Productionin omistavan yhtyeen oikeudet. Staran saamien tietojen mukaan Sony Music on hakenut tavaramerkkiä yhteisymmärryksessä merkinhaltijan kanssa.