Karmaiseva viesti lietsoo paniikkia Aasiassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Japanin luonnonmullistukset ja niistä johtuvat räjähdykset ydinvoimaloissa saivat roskapostittajat ja Facebook-huijarit nopeasti liikkeelle. Niiden sisältämään virheelliseen informaatioon moni osaa suhtautua kriittisesti, mutta nyt kauhua lietsotaan myös toisella tavalla.

Parhaillaan monissa Aasian maissa leviää nimittäin kulovalkean tavoin muiden muassa matkapuhelimissa, Twitterissä ja Facebookissa viesti, jonka väitetään sisältävän BBC:n uutisista peräisin olevaa hälyttävää informaatiota. Viestissä varoitetaan ihmisiä, että vaarallinen radioaktiivinen saastepilvi olisi parhaillaan jo matkalla Japanista ja pyydetään pysyttelemään sisätiloissa. Tähän mennessä viesti on aiheuttanut paniikkia ainakin Filippiineillä, Malesiassa, Thaimaassa ja Singaporessa.

– Japanin hallitus on vahvistanut säteilyvuodon Fukushimassa. Aasian maissa tulee suorittaa asianmukaiset varotoimet. Mikäli sataa, tulee sisätiloissa olla vähintään 24 tunnin ajan. Sulje ovet ja ikkunat. Hiero aataminomenan aluetta Betadinella, siihen säteily iskee ensimmäisenä. Säteily saapuu Filippiineille tänään iltapäivällä kello 16.00 alkaen, viestissä väitetään.

Todellisuudessa mitään vaaraa Japanin ulkopuolella ei tällä hetkellä ole.