Kippis! Olut virtaa tänään erityisen vuolaasti myös Suomessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tänään vietetään kansainvälistä Pyhän Patrickin päivää, eli samalla myös Guinness-oluen juhlapäivää. Irlannin kansallispyhimykselle omistettu St Patrick’s Day on irlantilaisten kansallinen juhlapäivä ja maailman suurin ravintolatapahtuma.

Olut vaahtoaa tänään Pyhän Patrickin kunniaksi yli 170.000 ravintolassa noin sadassa maassa. Pyhän Patrickin päivän vietto on yleistynyt myös Suomessa ja erityisesti Irlannin ystävät, maahanmuuttajat ja opiskelijat juhlistavat tätä ”kansainvälistä vappua”. Juhlapäivän aikana nautitaan yhteensä 13 miljoonaa tuoppia Guinnessia. Dublinissa juhlinta kestää neljä päivää. Suomessa Pyhän Patrickin päivää ja olutta juhlistetaan kaikissa irlantilaispubeissa – ja myös Suomessa.

Perimätiedon mukaan Patrick syntyi noin vuonna 390 Skotlannissa ja joutui 16-vuotiaana orjaksi Irlantiin. Hän oppi keltin kielen ja ammensi pakanallisissa oloissa voimia kristinuskosta. Kuuden vuoden kuluttua Patrick pakeni Eurooppaan ja opiskeli luostarissa papiksi. Paavi Celestine vihki hänet piispaksi ja lähetti käännytystyöhön Irlantiin noin vuonna 432. Patrick perusti kirkkoja ja luostareita, vihki satoja pappeja ja hävitti pakanauskonnot sekä tarinan mukaan myös käärmeet Irlannista. Pyhän Patrickin hauta on Downpatrickin katedraalissa Pohjois-Irlannissa.