Älä hengitä heliumia vappupalloista

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ensi viikonloppuna juhlittava vappu on monille perheen pienimmille pitkän odotuksen täyttymys, koska he pääsevät silloin vanhempiensa kanssa vapputoreille ja saavat vappupalloja. Monet lapset – ja aikuisetkin – hauskuttavat kanssaihmisiään myös Aku Ankka -äänellä hengittämällä ilmapallojen heliumia.

Harva kuitenkaan tietää, että heliumin hengittäminen voi pahimmassa tapauksessa viedä hengen. Kaasuyhtiö AGA on tällä viikolla muistuttanut kansalaisia siitä, että heliumia ei tulisi hengittää tukehtumisvaaran takia. Kaasu voi nimittäin jäädä keuhkoihin syrjäyttämään happea vielä senkin jälkeen, kun sen äänenkorkeuteen vaikuttava hauska vaikutus on jo ohi.

Aamulehden haastattelussa AGA-yhtiön turvallisuuspäällikkö Aila Weawer kertoo, että heliumin aiheuttamaa tukehtumisvaaraa aliarvioidaan usein, sillä tukehtuminen voi tapahtua ilman ennakkovaroitusta. Heliumista tulee siis nauttia vain vappupallon sisällä.