Facebookin kupla puhkeamassa?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suosituimman yhteisöpalvelu Facebookin arvosta on esitetty talouslehdissä viime kuukausina useita toisistaan huomattavasti poikkeavia arvioita. Yhteistä arvioille on kuitenkin ollut, että ne ovat liikkuneet käsittämättömissä miljardiluokissa. Nyt Facebookin kupla voi olla puhkeamassa.

Parin viime päivän aikana yhteisöpalvelujen saralla on kuultu huolestuttavia uutisia, kun 115 miljoonan käyttäjän Friendster ilmotti lopettavansa kokonaan ja MySpace pantiin myyntiin vaivaisen 100 miljoonan hintalapulla. Nämä uutiset ovat nyt saaneet aikaan liikehdintää myös Facebookin omistajissa, jotka ovat siirtymässä osakkeineen myyntilaidalle ennen kuin osakkeiden arvo mahdollisesti romahtaa.

Myyntiin on nyt nimittäin tullut Facebookin osakkeita noin miljardin euron verran, Daily Mail uutisoi. Asiaa kommentoi lehdelle CMEA Capitalin johtaja Sumeet Jain. Omistuksiaan ovat nyt myymässä tahot, jotka olivat sijoittamassa yhtiöön ensimmäisten joukossa. Osakkeiden myyntipaineet on tulkittu talouspiireissä epäilyksi siitä, että yli 550 miljoonan käyttäjän palvelu ei kykene enää pitämään yllä kasvuvauhtiaan.

Tuorein arvio Facebookin arvosta on 70 miljardia dollaria, mutta suurin arvio oli taannoin 95 miljardia dollaria. Tuollaisia arvioita on lähes mahdoton selittää taloudellisesti pätevillä laskelmilla, joten Facebookissa muhii todennäköisesti valtava hintakupla, joka voi olla nyt puhkeamassa.