Dove-saippualle rajut rasismisyytteet – tämän mainoksen takia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Hygieniamerkki Dove sai aikanaan valtavan suosion mainoskampanjallaan, koska siinä käytettiin hoikkien supermallien sijaan aivan tavallisia kansalaisia. Nyt Dove on kuitenkin joutunut ”kuumaan veteen” tuoreen mainoksensa takia, koska mainosta syytetään rasistiseksi.

Dove VisibleCare Creme Body Wash -tuotteen mainoksessa nähdään kolme naista, joiden taustalla on ”ennen” ja ”jälkeen” taulut. Niistä ennen on sotkuisempi kuin jälkeen. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, vaan taulujen edessä seisovista naisista ja heidän ihonväristään. Mustaihoinen nainen seisoo nimittäin ennen-taulun edessä ja valkoihoinen nainen jälkeen-taulun edessä. Heidän välissään on tumma latinokaunotar, eli eräänlainen ”välimuoto”.

Mainosta tuskin on tarkoitettu rasistiseksi, mutta mallien järjestys on siitä huolimatta aiheuttanut rajuja syytöksiä. Kriittisimpien mukaan saippuan vihjataan vaalentavan ihonväriä ja lisäksi vihjaavan myös että valkoinen ihonväri olisi puhtaampi kuin musta. Mainos on siis ymmärretty siten, että Dove vaalentaa mustasta latinon ja latinosta valkoihoisen. Keskustelupalstoilla mainosta on epäilty kokonaan tekaistuksi nettivitsiksi, mutta kyseessä on kuitenkin aito mainos. Dove on kiistänyt rasismin ja todennut, että kaikki mainoksen naiset edustavat ”jälkeen” tulosta.