Hämmentävä sairaus – naisen puhetyyli muuttui nukkuessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Amerikkalaisnainen Karen Butler ja hänen läheisensä kokivat elämänsä yllätyksen, kun nainen palasi hammaslääkärin vastaanotolta. Hänen puheensa korostus oli nimittäin muuttunut amerikkalaisesta irlantilaiseksi.

Vielä erikoisemmaksi tapaus osoittautui, kun lääkärit kertoivat arvionsa. Heidän mukaansa nainen kärsii nimittäin vieraan korostuksen syndroomasta, joka on neurologinen sairaus. Ensimmäisen kerran se diagnosoitiin Norjassa vuonna 1941, kun eräs nainen joutui onnettomuuteen. Siitä saakka tapauksia on noteerattu vain satakunta.

Butlerin tapauksen selvittänyt neurologi Ted Lowenkopf kertoi, että sairautta voidaan verrata päävammaan. Se voi liittyä aivohalvaukseen tai päähän osuneeseen iskuun, jossa aivokudosta tuhoutuu, The Korea Herald uutisoi. Naisen uskotaan saaneen pienen aivohalvauksen nukutuksessa ollessaan.

– Menin nukkumaan ja kun heräsin oli suuni kipeä ja paisunut. Huomasin myös puhuvani hassusti. Lääkärini lupasi että puhe palautuu, mutta näin ei käynytkään, Butler kertoi.