Ravintolan haukkunut nettikirjoittaja vankilaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sivistyneissä maissa sananvapaudella on aivan erityinen asema, ja esimerkiksi yrityksillä ei ole kunniaa jota loukata. Näin ollen yksityiset ihmiset saavat vapaasti kertoa mielipiteensä esimerkiksi ravintoloista.

Tällaisista tapauksista saatiin taannoin Suomessa oivallinen esimerkki, kun ravintola Lehtovaara uhkaili ravintolaa blogissaan kritisoinutta kirjoittajaa. Samassa tilanteessa oli taannoin myös Suomen parhaat verkkosivut -kilpailua järjestävä Nova Trotters Oy, joka niin ikään uhkaili kilpailua kritisoineita bloggareita.

Kaikissa maissa sanavapaudella ei ole kovinkaan vankkaa asemaa. Taiwanissa nimittäin ruokaan keskittynyt blogikirjoittaja on nyt tuomittu vankilaan kritisoituaan ravintolan ruokaa, Taipei Times uutisoi. Kirjoittaja kertoi blogissaan, että ravintolan nuudelit olivat liian suolaisia, ja nyt hänet on tuomittu 5.500 euron korvauksiin ja kuukaudeksi vankilaan sekä lisäksi vielä kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Nuudeleiden suolaisuuden lisäksi kirjoittaja totesi, että ravintola oli likainen ja että sen lattioilla näkyi torakoita. Tuomioistuimen mukaan kirjoitus ”ylitti sallityn rajat”, koska asiakas oli maistanut vain yhtä annosta vierailullaan. Tuomari vetosi tuomiossaan ainoastaan kirjoituksen ruoka-osaan, sillä hänen mukaansa torakkahavainnot olivat vähemmän tärkeitä. Vielä ei ole tiedossa oliko kyseinen tuomari ravintoloitsijan ystävä tai sukulainen tai oliko hänet mahdollisesti jotenkin muuten voideltu tuomitsemaan kirjoittaja vankeuteen.