Jämin lentonäytös kasvaa – mukana Fukushima-pilotti ja jättimäinen RC-lennokki

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pohjois-Satakunnassa Jämijärvellä 15.-17. heinäkuuta järjestettävä ilmailutapahtuma Jämi Fly In kasvaa entistä monipuolisemmaksi. Viime vuonna tapahtumassa vieraili ennätysyleisön lisäksi kaikkiaan 182 eri ilma-alusta, joista noin 30 ulkomailta.

Tänä vuonna esiintyjiä on tulossa kaikkiaan kahdeksasta eri maasta. Viime vuonna suuren vaikutuksen tehnyt Spitfire Mk. XVI tulee uudelleen Ruotsista, samoin purjetaitolennollaan aikaisempina vuosina yleisöä kohahduttanut Christoph Zahn Saksasta. Zahn lentää tänä vuonna Ilmasotakoulun lentokerhon omistamalla SZD-59-Acro -purjetaitolentokoneella, jolla esiintyy myös kauhavalainen ilmailualan opiskelija Mikko Luukkanen.

Ensimmäistä kertaa Suomessa ja Jämillä esiintyy ruotsalainen Mikael Carlson itse rakentamallaan ensimmäisen maailmansodan aikaan sijoittuvalla kolmitasofokkerilla, joka vastaa esikuvaansa niin hyvin, että Fokker -tehdas on myöntänyt koneelle alkuperäisen tyyppikilven ja sarjanumeron. Japanin Fukushimasta tuleva Yoshihide ”Yoshi” Muroya on hänkin Suomessa ensimmäistä kertaa, samoin Yoshin parina esiintyvä liettualainen näytöstaitolentomestari Jurgis Kairys.

Eräs odotetuimmista esiintyjistä on edellämainittujen lisäksi maailman eliittiin omassa lajissaan kuuluva iranilaissyntyinen, nykyään Iso-Britannian kansalainen, Ali Machinchy. Ali tunnetaan suurten suihkumoottorilennokkien taiturimaisena lennättäjänä. Jämillä nähdään mittakaavaan 1:3 rakennettu Messerschmitt Me 262 – legendaarisen suihkuhävittäjän lentävä pienoismalli, joka on samalla suurin koskaan Suomessa lentänyt suihkumoottorilennokki.

Oikeita suihkukoneita lentää näytöksessä kolme; Pauli Perttula & Fouga Magister Kuopiosta, Suomen Ilmailuopisto & Phenom 100 Porista ja ensi kertaa Suomessa latvialaisen Baltic Bees – ryhmän sooloesiintyjä Valery Sobolev Aero L-39 Albatrosilla. Jos Jämin kiitotien pituus riittää, lauantain näytös päättyy Aero L-39:n laskuun Jämille.

Lentonäytöksen koreografia on ilmailuun hurahtaneen tanssija-koreografi Sami Saikkosen käsialaa. Saikkosen käsialaa on myös Fouga Magisterin uusi ohjelma, sen ensiesitys yleisölle on Jämillä lauantaina 16. heinäkuuta. Lentonäytöksen lisäksi tapahtumassa mm. museoautoja, experimental-päivät ja ilmailunäyttely Jämi Areenassa.

Maanäyttelyn mielenkiintoisin yksittäinen esine on Keski-Suomen Ilmailumuseolta lainaan saatava Saab J35F Draken -hävittäjä, ensimmäistä kertaa Jämillä sekin. Suomen suurin lentävä museokone Douglas DC-3 saapuu Malmilta molempina päivinä, samoin molempina päivinä on tarjolla yleisölennätystä helikopterilla.

Lisätietoja tapahtumasta www.jamiflyin.com/.