Tutkija: ”Lihavat lapset pitää ottaa pois vanhemmiltaan”

Ohhoh! · Stara.fi

Lasten liikalihavuus on noussut viime vuosina huolenaiheeksi monissa länsimaissa, mutta erityisesti Yhdysvalloissa sairaalloisen lihavien määrä on ollut jo pitkään rajussa kasvussa. Samalla myös lasten lihavuus on muodostunut todelliseksi terveydelliseksi aikapommiksi.

Lähes samassa tilanteessa ollaan toki myös Britanniassa, jossa on nyt esitetty varsin radikaaleja keinoja puuttua ongelmaan ajoissa. Lääkärit suosittelevat nyt jo sylilapsillekin säännöllistä liikuntaa. Eilen eräs amerikkalainen tutkija heitti ilmaan kuitenkin toimenpiteen, joka käynnisti välittömästi värikkään keskustelun.

Harvardin tutkija Lindsey Murtagh kirjoittaa Journal of the American Medical Association -julkaisussa, että sairaalloisen lihavat lapset pitäisi ottaa pois vanhemmiltaan kunnes ongelma saadaan ratkaistua. Liikalihavuuden syy löytyy yleensä kotoa, eikä ongelma useinkaan korjaannut samassa ympäristössä. Siksi tutkija suosittelee lihavien lasten tilapäistä huostaanottoa.

Murtaghin mielestä huostaanotto ja pakkohoito ovat usein ainoat mahdollisuudet saada lapsi pelastettua. Ajatus sai alkunsa yhdeksän vuotta sitten, kun 40 kiloa painanut kolmevuotias tuotiin hoitoon. Nyt lapsi on erittäin sairas 12-vuotias ja painaa 181 kiloa.