Mies näytti homoseksuaalilta – ei saanut luovuttaa verta

Ohhoh! · Neea Jokinen

Sairaat ja homoseksuaalit eivät tunnetusti saa luovuttaa verta. Chicagon verenluovutuskeskuksessa on nyt tapahtunut erikoinen välikohtaus. Mies ei nimittäin saanut luovuttaa verta, koska hän näytti homoseksuaalilta. 22-vuotias Aaron Pace myöntää olevansa naismainen, muttei ole kuitenkaan homoseksuaali.

– Olin nöyryytetty ja nolostunut. Ei ole oikein, että kodittomat ihmiset saavat luovuttaa verta, mutta homoseksuaalit eivät. Ja minä en edes ole homoseksuaali, Aaron Pace kertoi Chicagon Sun-Times -lehdelle.

Verenluovutuskeskuksen haastattelussa Pacelle kerrottiin, että hänen ulkonäkönsä, luonteensa ja käyttäytymisensä vaikuttavat homoseksuaaliselta. Siksi hän ei saanut luovuttaa verta. Verenluovutuskeskukset eivät anna homomiesten luovuttaa verta 30 vuotta vanhan liittovaltion politiikan takia.

Amerikkalaisten sääntöjen mukaan miehet, jotka ovat harrastaneet seksiä saman sukupuolen kanssa vuoden 1977 jälkeen eivät saa luovuttaa verta. Sääntö otettiin käyttöön, jotta HIV-virus ei leviäisi. Nykyään kaikki luovutukset testataan HIV:stä, hepatiitti B:stä ja muista infektiotaudeista ennen käyttöä.

Homoseksuaalien etujen puolesta kampanjoivat ovat vaatineet säädännön vaihtumista. HIV-ja AIDS -tautia sairastavien keskuksen Curt Ellisin mukaan säädäntö on epäreilu ja törkeä.

– Säädäntö perustuu häpeään, jonka HIV-virus toi mukanaan aikoja sitten. Näyttää siltä, että jotku häpeät eivät koskaan kuole, Ellis kommentoi Sun-Times -lehdelle.