Salakuunteluvaara! Oletko suojannut puhelinvastaajasi?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Britanniassa jo parin viikon ajan vellonut News of the World -lehden toimituksen salakuunteluskandaali on paisunut valtaviin mittasuhteisiin, kun myös maan poliisijohtoa on sotkeutunut jupakkaan. Lehden toimitus on kuunnellut tuhansien ihmisten puhelinvastaajien viestejä.

Mukana tuhansien salakuunneltujen joukossa on ollut myös maan tärkeitä poliittista johtoa, julkkiksia ja jopa kuninkaallisia. Samalla on tullut esiin kuinka helppoa matkapuhelinten vastaajien salakuuntelu todellisuudessa onkaan. Siihen ei nimittäin tarvita kovinkaan merkittäviä taitoja tai teknisiä laitteita.

Monet omasta matkapuhelimesta vastaajaansa normaalisti käyttävät eivät ole huomanneet vaihtaa palvelun pin-koodia, jolloin se voi olla esimerkiksi 1234 tai 0000. Siten puhelinvastaajan salakuunteleminen on suorastaan naurettavan helppoa. Toinen vaihtoehto on naamioida puhelu tulemaan vastaajan käyttäjän numerosta. Parhaillaan brittilehdet korostavatkin lukijoilleen kuinka tärkeää on vaihtaa ainakin palvleun pin-koodi. Sama ohje pätee myös suomalaisiin.