Aamulehden törkeä joukkomurha-artikkeli tyrmistyttää maailmalla

Ohhoh! · Stara.fi

Norjassa viime viikolla tapahtunut terroriteko on aiheuttanut mittaamattoman määrän surua ympäri maailmaa. Suomessakin järjestettiin viikonloppuna yleinen suruliputus surmansa saaneiden muistolle. Kaikki mediat eivät ole saaneet uutisoinnissa täysiä pisteitä.

Norjassa uutisnälkäiset toimittajat soittelivat saarella ampujaa piileskelleiden matkapuhelimiin ja mahdollisesti aiheuttivat välillisesti kuolemia puhelinten paljastaessa piilopaikkoja. Suomessa yksi kohutuimmista artikkeleista julkaistiin Alma Median omistamassa Aamulehdessä otsikolla ”Tytön puute sairastuttaa miehenalun”. Tämä artikkeli vihjasi, että tyttöystävän puute johti verilöylyyn ja vertasi tappajaa Suomen taannoisiin kouluampujiin.

Ratkaisevin puute, joka kullakin kolmella joukkomurhaajalla lyhyessään elämässään on ollut, on naisen puute. Jos Auvinen, Saari tai Breivik olisivat saaneet vähän seksiä ja edes välillä jonkun tyttöystäväkseen, kenestäkään heistä ei olisi tullut joukkomurhaajaa.

Uskomaton artikkeli aiheutti ensin tyrmistystä suomalaisten nettikäyttäjien keskuudessa, mutta nyt se on noteerattu myös ulkomailla. Gawker Median kustantama huippusuosittu Jezebel-verkkojulkaisu kirjoitti Aamulehden artikkelista seuraavaa:

One Finnish journalist thinks he knows why Anders Behring Breivik blew up a government building and opened fire on a youth camp: it’s because all terrorists need to get laid. Markus Määttänen argues, in his eye-rollingly dumb and tone deaf op-ed.

Jezebel ei ole suinkaan ainoa ulkomainen verkkosivusto, jossa Aamulehden artikkeli on noteerattu. Kirjoituksesta on julkaistu verkossa jo useita englanninkielisiä käännöksiä kansainvälisille lukijoille. Erään käännöksen yhteydessä tunnelmat tiivistetään seuraavasti:

This MRA idiot tries to benefit over 84 dead youngsters just trying to justify why it’s women fault that he can’t get laid. Sad, sad world we are living.