Tosielämän James Bond oli estää WTC-iskut – pomot eivät uskoneet

Ohhoh! · Stara.fi

Tänään tule kuluneeksi tasan kymmenen vuotta WTC-iskuista, joiden väitetään olevan terroristien tekosia. Nyt julkistettujen tietojen mukaan amerikkalainen tiedustelu-upseeri Haig Melkessetian olisi voinut estää terrori-iskut – peräti kahteen kertaan.

Supervakoojaksi nimitetty Melkessetian järkyttyi ja suuttui tasan vuosikymmen sitten, sillä hän oli ennen sitä ollut Lähi-Idässä mukana kahdessa eri tutkinnassa, jotka molemmat olisivat voineet paljastaa tulevat iskut ajoissa.

Melkessetian olisi halunnut Yhdysvaltojen puuttuvan löytämiensä järjestöjen toimintaan, mutta hänen CIA-esimiehensä eivät ottaneet vakavasti heille esitettyjä tiedustelutietoja. Toinen paljastuksissa liittyi tapaan, jolla terroristijärjestö siirsi varoja Yhdysvaltoihin. Toinen paljastuksista liittyi varusteisiin, joita järjestö oli hankkimassa.

Lisäksi agentti ehdotti Yhdysvaltojen hallitukselle Taliban-heimoille maksamista, jotta Bin Laden olisi mahdollisesti saatu kiinni jo ennen WTC-iskuja. Sama suunnitelma otettiinkin käyttöön – mutta vasta terrori-iskujen jälkeen.

– Pomot eivät kuunnelleet kenttämiehiä, ja sellaisten näkemykset sivuutettiin. Kun katsoin iskuja televisiosta tiesin heti mistä oli kyse. Seuraava ajatukseni oli että sen ei koskaan pitänyt voida tapahtua, Melkessetian kertoi tällä viikolla Mail on Sunday -lehdelle.