Tutkimus paljasti: Tästä syystä menomatka tuntuu pidemmältä kuin paluumatka

Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Suurin osa ihmisistä on huomannut, että kohteesta riippumatta menomatka tuntuu yleensä pidemmältä kuin paluumatka. Nyt tutkijat ovat onnistuneet selvittämään mistä ilmiö johtuu. Kyse ei ole ainoastaan siitä, että paluumatkalla reitti tuntuu tutummalta.

Paluumatkailmiötä tutkittaessa selvisi, että paluumatka tuntuu lyhyemmältä siksi että ihmisten odotuksilla on aiemmin luultua suurempi merkitys siihen miten he kokevat ajan kulumisen. Hollantilaisen Tilburgin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset ovat yleensä liian optimistisia mennessään vaikkapa tapaamiseen tai matkakohteeseen kuin sieltä palatessaan. Siksi ihmisten odotukset ylittävä menomatka tuntuu pidemmältä.

Samasta syystä negatiiviseen tilanteeseen matkustaminen tuntuu kestävän lyhyemmän aikaa. Tutkimus tehtiin 350 koehenkilöllä, jotka liikkuivat bussilla tai polkupyörällä. Testihenkilöt tunsivat paluumatkan keskimäärin 22 prosenttia lyhyemmäksi kuin menomatkan. Tuloksista uutisoi Psychonomic Bulletin & Review -lehti.