YLE: Realityohjelman sopimus riistää osallistujia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on käyty vuosien varrella jonkin verran keskustelua erilaisten realitykilpailujen sopimuksista, joiden ehdot on katsottu kohtuuttomiksi osallistujia kohtaan. Nyt pohjanoteerauksen on tehnyt Neloselle kuvattava uusi laulukilpailu The Voice, jonka esikarsinnat ovat parhaillaan käynnissä.

Eilen Yleisradio uutisoi Muusikkojen liiton älähtäneen sopimuksen sisällöstä. Liitto harkitsee jopa oikeustoimia levy-yhtiö Universal Musicia vastaan. Pykäläviidakosta löytyy esimerkiksi varsin mielenkiintoinen kohta, jonka mukaan osallistujat joutuvat jatkossa maksamaan levy-yhtiölle provisiota myös ohjelmaan liittymättömistä viihdealan tuloistaan.

– Vaikka sopimus koskee vain tätä kilpailua, niin kuitenkin sopimuksen mukaan artisti maksaa myös muusta tulosta tänne provisioita, liiton lakiasiain päällikkö Lottaliina Lehtinen kertoi Yleisradiolle.

Universal Music totesi sopimuksen olevan kyseisen ohjelmaformaatin normaali sopimus, joka on käytössä muissakin maissa. Aiemmin Muusikkojen liitto on vienyt oikeuden käsittelyyn X Factor -ohjelman sopimukset.