Google paljasti: Poliisit vaativat 757 sikailuvideonsa poistamista YouTubesta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Erityisesti Yhdysvalloissa on viime vuosina paljastunut huimasti aikaisempaa enemmän tapauksia, joissa poliisit ovat virantoimituksessa syyllistyneet laittomuuksiin ja törkeisiin ylilyönteihin. Kännykkäkameroiden yleistyessä tällaisia tilanteita saadaan yhä useammin tallennettua todisteeksi.

Nyt Google on paljastanut, että se on saanut amerikkalaisilta viranomaisilta tammikuun ja heinäkuun välillä yhteensä 757 pyyntöä poistaa kansalaisten kuvaamia videotodisteita poliisien tekemistä törkeyksistä. Nettijätti ei suostunut poliisin kaikkiin vaatimuksiin. Noin 63 prosentissa tapauksia videot poistettiin YouTubesta ja osassa vaatimuksista oli tukenaan oikeuden päätös.

Yhtiö ei suostunut yksilöimään mistä videoista oli kyse, mutta viime kuukausina poliisin sikailuja on nähty kymmenissä videoissa, kun kansalaiset ovat julkaisseet todisteita viranomaisten ylilyönneistä tuoreeltaan verkossa. Google lupaa pitää jatkossakin tiukkaa linjaa viranomaisten vaatimuksiin. Samalla paljastui, että viranomaiset ovat vaatineet saada tietoja 5.950 käyttäjästä, ja 93 prosentissa vaatimuksiin on suostuttu.

Kansalaisten kuvaamien todisteiden pelossa amerikkalaiset poliisit ovat ryhtyneet vastaiskuun. Amerikkalainen Michael Allison äänitti taannoin nauhurillaan poliisin toimintaa Illinoisin osavaltiossa. Hän sai vakavat syytteet ja oli joutua 75 vuodeksi vankilaan, mutta tuomioistuin hylkäsi lopulta syytteet.