Haastattelussa One Direction

Haastattelut · Stara.fi

Irlantilais-englantilainen poikabändi One Direction on saavuttanut nopeasti valtavan suosion ympäri maailmaa. Suomessa yhtye ei ole vielä virallisesti julkaissut mitään, mutta se on siitä huolimatta saanut aikaan jo lähes hysteriaa. Stara soitti yhtyeen jäsenelle Zayn Malikille ja tiedusteli bändin kuulumisia.

Miljoonien teinityttöjen päiväuni kertoi aloittaneensa musiikkiuran jo nuorena poikana.

– Olin jo ala-asteella mukana koulun kuorossa, ja se oli ensimmäinen laulukokemukseni. Sitten yläasteella valitsin aineeksi teatterin, joka oli hyvin musiikkisuuntautunutta. Sitten huomasin, että lavalla oleminen ja esiintyminen oli juuri sitä mitä halusin tehdä, suosikkilaulaja kertoi Staralle.

Lopulta pelkkä kuorossa laulaminen sai jäädä, kun oli aika kokeilla omia siipiään.

– Ystäväni kertoivat, että minulla on hyvä lauluääni, joten hain mukaan X Factor -ohjelmaan ollessani 17-vuotias. Siitä kaikki sai sitten alkunsa.

Soolotähdet perustivatkin bändin

One Direction -yhtye muodostui tämän jälkeen kirjaimellisesti X Factor -ohjelmassa, koska sen muodostava viisikko ei onnistunut niittämään menestystä sooloesiintyjinä. Lopulta heitä neuvottiin perustamaan bändi, jolla viisikko otti uudelleen osaa kilpailuun ja loppu onkin historiaa.

– Muistaakseni useampikin ihminen suositteli meille bändin perustamista. Luulen, että Simon Cowell oli mukana samoin kuin Nicole Scherzinger ja Louis Walsh. Siinä oli mukana muutamia ihmisiä. Heille tuli idea tehdä viidestä sooloesiintyjästä bändi ja se näytti toimivan, Zayn Malik muistelee.

Simon Cowell ja muut levy-yhtiöiden johtajat haistoivat viidessä teinipojassa menestyksen ja yhtye sai heti levytyssopimuksen. Sittemmin asiat tapahtuivat nopeasti kuin liukuhihnalla.

– Sen jälkeen julkaisimme täällä ensimmäisen singlemme What Makes You Beautiful. Se menestyi hyvin ja nousi suoraan listaykköseksi. Sitten äskettäin julkaisimme toisen singlemme Gotta Be You, josta odotamme parhaillaan palautetta. Saimme äskettäin viimeisteltyä myös ensimmäisen albumimme, joka julkaistaan 21. marraskuuta, laulaja kertoi Staralle.

Yhtye teki siis historiaa, kun sen ensimmäinen single nousi suoraan Britannian singlelistan ykköseksi. Lista on yksi maailman arvostetuimmista, joten tällaisen ilouutisen kuulemisen muistaa varmasti kuka tahansa.

– Olimme Radio One -radiokanavan haastattelussa kun kuulimme siitä. Radiotoimittaja kertoi meille, että olimme nousseet listaykköseksi. Sen kuuleminen oli todella iso juttu, eikä kovin moni ihminen saa koskaan kuulla sellaista. Se oli hieno päivä, teinipoppari iloitsee.

”Sanat eivät oikeastaan riitä kuvailemaan”

Yhtyeen odotettu esikoisalbumi julkaistaan vielä marraskuun aikana. Tähän mennessä julkaistut singlet osoittavat Malikin mukaan hyvin yhtyeen linjan ja sen mitä täyspitkällä hengentuotteella on luvassa. Hän kuvaili haastattelussa myös tulevan levynsä musiikkilinjaa.

– Jos otetaan What Makes You Beautiful ja Gotta Be You ja käytetään niitä esimerkkeinä. Levymme soundimaailma, kuten rummut ja sellaiset, ovat suurin piirtein samanlaisia. Siellä on kuitenkin jokaiselle jotain. Siellä on mukana tanssibiittiä ja balladeja. Toivomme, että ihmiset ostavat levyämme ja nauttivat sen musiikista, poppari toivoi.

Idols, X Factor ja muut formaatit tarjoavat nykyisin lahjakkuuksille pikatien tähteyteen. Myös One Direction -yhtyen jäsenet ovat nousseet hyvin lyhyessä ajassa täydestä tuntemattomuudesta palvotuiksi tähdiksi. Miltä se sitten oikein tuntuu?

– Tiedätkö mitä? Olen sanonut muutaman kerran ja se kuulosta aina yhtä typerältä. Sanat eivät oikeastaan riitä kuvailemaan sitä tunnetta, jonka siitä saa. Se on upea tunne ja on erittäin imartelevaa, että saa tukea. Arvostamme kovasti faneilta saamaamme tukea ja olemme siitä erittäin kiitollisia, Zayn kiittelee.

Monet tähdet eivät suostuisi seurustelemaan faninsa kanssa, mutta teini-idolille sellainen järjestely ei ole ainakaan poissuljettu vaihtoehto.

– Minusta ei koskaan pitäisi tapailla ketään sen takia onko hän fani vai ei. Jos minä pitäisin jostain henkilöstä, niin voisin seurustella hänen kanssaan oli hän sitten fani tai ei. Ehkä fanius auttaisi, koska silloin hän pitäisi samanlaisesta musiikista kuin minä. Ihmisten pitäisi tapailla ihmisiä, joista pitää, eikä välittää ovatko he faneja vai eivät, Zayn Malik kertoi Staralle.

”Juhliminen tulee sitten aikanaan”

Yhtyeen jäsenet ovat nykyisin 17 – 19-vuotiaita teinipoikia. Siten osa heistä pääsee jo baariin ja saa nauttia laillisesti alkoholia. Malikin mukaan yhtyeen jäsenillä ei kuitenkaan ole aikaa juhlimiselle, sillä tällä hetkellä he keskittävät kaikki voimavaransa musiikkiuraan ja ensimmäiseen levyynsä.

– Tällä hetkellä keskitymme siihen mitä teemme. Luulen, että juhliminen tulee sitten aikanaan. Juhlimme sitten kun siihen on tarpeeksi aikaa. Juuri nyt keskitymme albumiimme ja toivomme, että saamme siitä hyvän vastaanoton, Zayn kertoi Staralle.

Bändin uusi kalenteri vuodelle 2012 nousi haastattelupäivänä Britannian kalenterilistan ykköseksi. Yhtyeelle saakka tieto ei ollut kuitenkaan vielä kantautunut. Bändin kuvia halutaan siis nyt seinille enemmän kuin esimerkiksi edellisen listaykkösen Justin Bieberin kuvia.

– Se on upeaa! Sinä kerroit minulle juuri jotain sellaista mitä en vielä tiennyt. Se on tosi coolia. Tuollaisia asioita on upeaa kuulla ja tietää, että joku haluaa meidän kuvamme kalenteriinsa, One Direction -yhtyeen Zayn Malik kertoi Staralle.

One Direction on monien muiden X Factor -tähtien tavoin mukana ohjelman joulusinglellä, jonka tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen. Teinipopparit päätyivät kuitenkin mukaan aivan viime tingassa.

– En oikein tiedä koko tarinaa sen takaa. Se oli sellainen viime hetken juttu, kun he halusivat tänä vuonna pari X Factor -yhtyettäkin mukaan kappaleeseen. Sanoimme kyllä ja suostuimme mukaan, koska haluamme olla mukana kaikessa mikä liittyy X Factoriin. Siellä meidät luotiin ja sieltä saimme alkumme. Teemme kaiken mahdollisen X Factorin eteen.

”Suosiomme johtuu sosiaalisesta mediasta”

Poikabändien historia menee vuosikymmeniä taaksepäin, mutta nykymuotoiset bändit saivat alkunsa 90-luvulla. Tulokasbändi arvostaa edeltäjiensä saavutuksia ja ottaa niistä mallia omalle uralleen.

– Minusta voimme katsoa vanhoja poikabändejä ja ottaa heistä opiksemme. Voimme seurata miten ne menestyivät ja mitä he tekivät. Minusta voimme oppia heiltä paljon, sillä monet tuon ajan poikabändit olivat suuria silloin kun minä vartuin. Bändit kuten Take That, N Sync ja Westlife ovat tehneet hienot urat ja jos voimme saavuttaa sellaisen suosion, olemme kiitollisia, Zayn Malik totesi.

One Direction on saavuttanut nykyisen suosionsa suositun televisio-ohjelman lisäksi erityisesti sosiaalisen median avustuksella. Ei siis ihme, että internet on bändille tärkeä.

– Internet on meille äärimmäisen tärkeä, koska fanimme ovat tiettyä ikäryhmää ja he ovat sen ikäisiä, että he käyttävät paljon sosiaalista mediaa, kuten Facebookia ja Twitteriä. Suosiomme johtuu pitkälti sosiaalisesta mediasta, koska siellä tieto leviää. Ihmiset esimerkiksi Ruotsissa ja Suomessa eivät näe X Factoria televisiosta, joten he katsovat sitä internetistä. Nykyisessä kulttuurissa internetillä on suuri merkitys ja minusta olemme paljon velkaa Twitterille ja Facebookille, teinitähti myöntää.

Bändi pitää aktiivisesti yhteyttä faneihinsa verkon kautta. Myös faniviesteihin vastataan jos ja kun sellaiseen löytyy aikaa.

– Tietenkin minulla on virallinen Twitter-mikroblogini ja meillä on virallinen Facebook-sivu. Yritämme vastata mahdollisimman monelle fanille ja seurata mahdollisimman montaa fania. Kun fanit kysyvät meiltä kysymyksiä, niin vastaamme niihin aina kun meillä on aikaa. Minusta sellainen tuo meitä lähemmäksi faneja ja fanimme arvostavat sellaista.

Suomeen ensi vuoden alkupuolella?

Yhtyeelle on kasvanut Suomessa nopeasti laaja fanikunta. Zayn halusikin lähettää Staran kautta terveisiä kaikille suomalaisille faneilleen.

– Haluan kiittää saamastamme tuesta, vaikka emme ole oikeastaan vielä julkaisseet siellä mitään. Haluan kiittää tuesta, vaikka en ole aivan varma miksi olemme siellä suosittuja. Kiitos ja toivottavasti tuette meitä myös jatkossa, Malik kiitteli vuolaasti.

Täkäläiset fanit haluavat luonnollisesti nähdä idolinsa myös elävänä esiintymässä. Valtavan koneiston kärkitiiminä yhtye ei voi koskaan olla täysin varma siitä koska keikkamatkat ulottuvat tänne saakka, mutta Zayn Malik oli kuitenkin luottavainen suomalaisfanien tapaamisesta.

– Toivottavasti hyvin pian. Levy julkaistaan siellä ensi vuonna, joten toivottavasti ensi vuonna jossain vaiheessa, nuori tähti totesi.

Tässä vaiheessa oli aika kiittää nuorta poptähteä ja toivottaa bändi tervetulleeksi Suomeen.

– Kiitos. Toivottavasti pääsemme sinne ensi vuonna. Ensi vuoden alussa. Kiitos, moikka! Zayn Malik päätti haastattelun.

Jocka Träskbäck

PS: Puhelinhaastattelu julkaistaan viikonloppuna Starassa myös äänitallenteena.