Googlen perustaja huolestui: ”Apple ja Facebook uhka internet-vapaudelle?”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Viime aikoina sosiaalisen median nousu on nostanut keskustelua internetin vapaudesta. Keskustelu kiihtyi, kun Yhdysvaltojen hallitus halusi ajaa läpi nettipiratismin kieltäviä lakeja. Nyt Googlen perustaja Sergei Brin on todennut, että hänen mielestään teknologiayhtiö Apple ja Facebook-yhteisöpalvelu ovat uhka internetin vapaudelle.

Brimin mukaan hallitusten lisäksi myös isot kansainväliset yritykset yrittävät rajoittaa informaation vapaata kulkua internetissä. Facebook ja Apple ovat mukana tässä liikkeessä, koska ne kontrolloivat tiukasti materiaalia, jota voi julkaista niiden foorumeilla tai ohjelmissa. Yritykset tarkkailevat myös tiukasti käyttäjätietoja.

– Kaksi isoa voimaa on asettunut vapaata internettiä vastaan, ja niiden vaikutus ulottuu koko maailmaan. Olen huolissani nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Tämä on pelottavaa, kertoo Sergei Brim The Guardian -lehdelle.

Brimin mukaan Facebookin ja Applen luomat käyttäjärajoitukset ovat alkusoittoa hajaantuneelle ja taantuvalle internetille. Mies kertoo olevansa huolissaan myös siitä, miten Kiinan, Saudi -Arabian ja Iranin kaltaiset valtiot tulevat tulevaisuudessa rajoittamaan tavallisen ihmisen internetin käyttöä.