Supertähdet puolustavat Venäjällä vangittua tyttöbändiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venäläinen tyttöpunkbändi Pussy Riot vangittiin aikaisemmin tänä vuonna sen jäsenten arvosteltua kovaan ääneen Venäjän presidentti Vladimir Putinia ja tämän hallitusta. Sittemmin tapauksesta on noussut valtava kohu, johon monet julkkistähdet ovat ottaneet kantaa.

Pussy Riotin jäsenet järjestivät Venäjän tärkeimmässä kirkossa ”punk-rukouksen”, joissa he toivoivat Neitsyt Marian heittävän Putinin pois vallasta. Tämä johti yhtyeen pidätykseen ja syytteisiin huliganismista, ja nyt tyttöjä saattaa odottaa jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistus.

Tapaus on herättänyt suurta huomiota myös venäjän ulkopuolella. Useat tunnetut pop- ja rocktähdet, kuten Red Hot Chili Peppers, Pulpin Jarvis Cocker ja Franz Ferdinandin Alex Krapnos ovat puolustaneet mediassa venäläisyhtyettä ja kamppanjoineet tyttöjen vapauttamisen puolesta. Viimeisin kansainvälisesti tunnettu Pussy Riotin puolesta puhunut poptähti on Madonna.

– Uskon sananvapauteen ja vastustan sensuuria, joten toivon tuomarin olevan lempeä tyttöjä kohtaan, ja että heidät vapautetaan pian, Madonna julisti uutistoimisto Associated Pressille.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan yhtyeen rauhanomaiseksi mielipiteenilmaukseksi luokiteltava tapaus ei ole syy vankeustuomioon ja vaatii tyttöjen vapauttamista heti. Suomalaisista muusikoista yhtyeen puolesta on puhunut pianisti Iiro Rintala, joka perui esiintymisensä Moskovassa 2012 boikotoidakseen Pussy Riotin vangitsemista.