Mullistava keksintö: Implantti ruskettaa ihon ilman aurinkoa

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Terveysasiantuntijat varoittelevat vuosi toisensa perään auringonottajia ihosyövän riskeistä. Markkinoille tulee samaan aikaan uusia tuotteita, jotka lupaavat rusketuksen iholle turvallisesti. Tulevaisuudessa päivettyneen ihon voi saada implantista.

Australialainen Clinuvel-yritys kehitti vastikään rusketuksen avuksi implanttihoidon, jonka kerrotaan ehkäisevän auringonotosta johtuvaa syöpäriskiä. Scenesse-hoidossa kehon alle laitetaan riisinjyvän kokoinen implantti. Leikkauksella paikalleen asetettu mikrosiru vapauttaa keinotekoisesti vartaloon rusketukseen tarvittavia hormoneja.

Implantti huijaa kehon luulemaan, että se on parhaillaan auringossa. Vartalo kehittääkin tämän vuoksi reaktion, jossa se muodostaa rusketuksena tunnetun suojaavan kerroksen ihon pintaan. Scenesse-hoito tekee ihon palamisen mahdottomaksi, koska sen käyttäjän ei tarvitse oleskella ulkona.

Sen sanotaan toimivan erittäin hyvin ihmisille, jotka eivät pysty herkän ihonsa vuoksi olemaan kauan auringossa. Ihon alle ujutettu implantti tekee kauniin päivetyksen jo parissa päivässä. Sen tulokset kestävät valmistajien mukaan jopa kaksi kuukautta. Tuote on viimeisessä testausvaiheessaan, ja se nähtäneen markkinoilla parin vuoden sisällä.

– Tähtäämme auringonottoon liittyvien sairauksien torjuntaan, kertoo Clinuvel-yrityksen tohtori Hank Agersborg The Sun -sivustolle.