Facebookin ikärajaa rikotaan yleisesti – valtava määrä lapsia käyttäjinä

Digi · Tim Isokivi

Lasten internetin käyttö on toistuva keskustelunaihe mediassa, kun varsinkin heidän sosiaalisten verkkosivustojensa käyttö on lisääntynyt. EU Kids Online -projektin tutkimuksen mukaan jopa yksi neljästä 9 – 10-vuotiaista lapsista käyttää sosiaalisen median sivustoja.

Tämä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi Facebook edellyttää käyttäjiltään vähintään 13 vuoden ikää. Daily Mail -lehden mukaan tutkimus on yksi laajimmista tähänastisista lasten internetkäyttäytymistä selvittäneistä projekteista. Siihen osallistui yli 25.000 iältään 9 – 16-vuotiasta lasta ja nuorta 33 Euroopan valtiosta. Tutkimukseen vastanneista 59 prosentilla oli oma profiili sosiaalisen median sivustoista, joista Facebook oli suosituin.

Muita suosittuja sivustoja olivat esimerkiksi Myspace, Twitter ja nuoremmille lapsille suunnatut Moshi Monsters ja Club Penguin. Aikaisemmin tänä vuonna Facebookin edustajat ilmoittivat, ettei heillä ole keinoja estää alaikäisiä liittymästä sivustolle. Käytännössä sivustolle liittyessä annettavaa informaatiota ei ole kapasiteettiä tarkistaa rutiinionomaisesti.